AMSTERDAM - Vandaag is René Mioch benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding uitgereikt door locoburgemeester Touria Meliani vanwege zijn inzet voor de Nederlandse filmindustrie. In zijn 35-jarige carrière was hij een invloedrijk ambassadeur van film en in het bijzonder van Nederlandse film. Vanwege de coronamaatregelen werd de ceremonie in aangepaste vorm gehouden.

Gedurende zijn carrière als filmrecensent, presentator en producent van diverse filmprogramma’s heeft hij voor veel Nederlandse acteurs, regisseurs, cameramensen en filmprojecten de deuren naar een internationaal podium geopend. Ook heeft hij een positieve stempel gedrukt op de beleving van de Nederlandse film in Nederland en in het buitenland. Hij nam het initiatief voor de Rembrandt Awards: de enige Nederlandse publieksprijs voor films. Ook heeft hij de Stichting Shortcutz Amsterdam opgericht: een festival, platform en netwerk dat zich inzet voor jong Nederlands filmtalent.

In 2006 werd René Mioch lid van The lnternational Academy of Television Arts & Sciences, één van de organisaties die jaarlijks de Emmy Awards uitreikt. ln 2011 ontving hij de eerste Gouden EreRembrandt voor 25 jaar filmprogramma's op de Nederlandse televisie en in 2013 won hij een Digital Emmy Award voor het concept Entertainment Experience.

Orde van Oranje-Nassau
De onderscheiding wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje-Nassau: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid