AMSTERDAM - Vandaag, 1 juli, is de heer prof. dr. Hergen Spits benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontvangt de onderscheiding vanwege de bijzondere prestaties die hij gedurende zijn internationale onderzoekscarrière heeft geleverd op het gebied van de immunologie. Zijn prestaties zijn nog steeds van groot belang voor de wetenschap en voor de behandeling van ernstig zieke patiënten. De heer Spits ontving de onderscheiding in de ambtswoning uit handen van locoburgemeester Simone Kukenheim.

Spits is een internationaal bekend en gerespecteerd immunoloog. In 1983 studeerde hij af in medische wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In 2002 werd hij benoemd tot professor Celbiologie aan het Academisch Medisch Centrum (AMC), nadat hij eerder voor het Nederlands Kanker Instituut en Schering Plough in Frankijk en de Verenigde Staten werkte. Van 2006 tot 2009 was hij senior directeur van de afdeling Immunologie bij het biotechbedrijf Genentech in San Francisco. Daarna keerde hij terug naar het AMC, waar hij promovendi begeleidde.

Met zijn kennis van de fundamentele biologie wist de heer Spits unieke nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor ernstige ziektes. Hij stond aan de wieg van de zogenoemde PDL1 antistof. Die antistof is een zeer belangrijke aanvulling op de behandelmogelijkheden van ernstige infectieziektes en wordt gebruikt voor de behandeling van diverse soorten uitgezaaide kanker.

De internationale wetenschappelijke carrière van Spits is extra bijzonder omdat hij niet kan horen en afhankelijk is van liplezen. Dat maakt hem een voorbeeld voor andere doven en slechthorenden. Daarnaast heeft hij vele buitenlandse studenten, promovendi en artsen opgeleid. Gelet op de bijzondere maatschappelijke betekenis en uitstraling van de activiteiten van de heer Spits, is hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Orde van de Nederlandse Leeuw De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste civiele (ridder)orden in Nederland. Koning Willem I heeft de Orde ingesteld op 29 september 1815. Iemand komt in aanmerking voor een onderscheiding in deze orde wanneer een bijzondere verdienste van zeer exceptionele aard wordt verricht voor de samenleving.