AMSTERDAM - Er komt één fysieke locatie van het Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland voor slachtoffers van seksueel geweld. Burgemeester Halsema opent de locatie, in Amsterdam-West, naar verwachting deze zomer. Een inloophuis met een compleet hulpaanbod op één locatie is uniek in Nederland.

Alexander Scholtes (wethouder Zorg en voorzitter van het bestuur van de Gemeenschappelijke regeling GGD Amsterdam-Amstelland): “Nog veel te veel mensen worden slachtoffer van seksueel geweld. Het is heel belangrijk dat de slachtoffers laagdrempelige hulp krijgen. Met de komst van een fysieke locatie hebben we nu een plek waar deze hulp, nazorg en bescherming allemaal bij elkaar zit, zodat slachtoffers zo goed mogelijk geholpen kunnen worden. Daar hebben ze recht op.”

Bij het Centrum Seksueel geweld Amsterdam-Amstelland kwamen in 2022 in totaal 1270 meldingen binnen, wat een verdubbeling is van het jaar daarvoor. In 2023 ging het om 1161 hulpvragen.

In 2023 nam burgemeester Halsema het initiatief voor het inloophuis. Dat komt in de Elisabeth Wolffstraat in Amsterdam-West, een locatie die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer: belangrijk voor bijvoorbeeld jongeren zonder rijbewijs.

Voordelen van één fysieke locatie

Een fysieke locatie heeft naar verwachting grote voordelen, omdat alles wat het slachtoffer nodig heeft hier aanwezig is: politie, juridische bijstand en psychische hulpverlening, maar ook fysieke hulp door forensisch artsen én forensisch verpleegkundigen van de GGD. De verwachting is dat het samenbrengen van de verschillende partners ook de samenhang, kennisdeling en samenwerking tussen deze hulpverleners versterkt.

Het inloophuis van het CSG is voor alle slachtoffers van ongewenste seksuele ervaringen uit de regio Amsterdam-Amstelland (bestaande uit de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn).

Onderzoek naar ervaringen

In de periode 2024-2026 wordt de meerwaarde van één fysieke locatie voor slachtoffers van seksueel geweld gemonitord. Als onderdeel van de monitor wordt slachtoffers en hun naasten, maar ook de betrokken professionals, gevraagd naar hun ervaringen en meerwaarde van een fysieke locatie. Ook wordt gekeken of een dependance en een (inloop)spreekuur in één van de andere Amstelland-gemeenten wenselijk en haalbaar is.