AMSTERDAM - In het kader van de campagne ‘Amsterdam Ontwapent’ kunnen Amsterdammers tussen 2 en 6 november zonder straf een wapen inleveren. Dit kan op acht locaties in Amsterdam en in Diemen. Daarnaast kunnen jongeren in deze week trainingen volgen of samen met een coach in gesprek gaan over een betere toekomst.

De stad wordt met enige regelmaat opgeschrikt door geweldsincidenten met wapens, waarbij steeds vaker jongeren betrokken zijn. De impact en de gevolgen van wapenincidenten zijn enorm: zowel voor de slachtoffers en hun omgeving, als voor de daders. De incidenten maken duidelijk dat het noodzakelijk is door te gaan met een aanpak die repressief is. Onderdeel van de aanpak is de campagne ‘Amsterdam Ontwapent’ waar Amsterdammers zich, samen met de gemeente, Openbaar Ministerie en de politie, inzetten voor een veiligere stad.

Betere toekomst
Naast de inleveractie is het voor jongeren mogelijk om verschillende trainingen te volgen. Zo is het mogelijk om een weerbaarheids- of sollicitatietraining te volgen. Samen met een coach kunnen zij werken aan een betere toekomst. Ook als er geen wapen is ingeleverd.

Inleveractie
De inleveractie geldt voor alle wapens, ook antieke wapens en verzamelingen. Een deel van de wapens kan worden ingeleverd. Vanwege de veiligheid worden onder andere pistolen, geweren en handgranaten opgehaald door de politie. Bij alle vuurwapens zal onderzoek worden gedaan om vast te stellen of het wapen is gebruikt bij strafbare feiten.

Meer informatie

Over het inleveren van wapens en de locatie van de inleverpunten is te vinden op www.amsterdamontwapent.nl.