AMSTERDAM - Vandaag, 16 oktober 2021, heeft Simon Groot de Andreaspenning ontvangen uit handen van wethouder Egbert de Vries. Hij ontvangt de onderscheiding voor zijn inzet voor het Sweelinck Festival 2021, gewijd aan de grootste Nederlandse componist, Jan Pieterszoon Sweelinck (1561-1621).

Naast zijn werk als conservator muziekhistorische collecties bij de Universiteit van Amsterdam is Groot initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting Sweelinck Festival 2021. In die rol was hij de drijvende kracht achter de organisatie van het Sweelinck Festival : een week vol concerten en andere activiteiten die een ode brengen aan de componist, organist en muziekpedagoog Sweelinck, precies 400 jaar na zijn dood.

De kennis en gedrevenheid van Groot, die bijna tien jaar in de voorbereiding van het festival stak, zijn uitzonderlijk. Zonder zijn inzet was dit unieke muzikale festival niet tot stand gekomen. Als bedenker en artistiek leider wist hij artistieke en zakelijke partners te verbinden om de grootste Nederlandse componist onder de aandacht van een groter publiek te brengen.

Vanwege zijn bijdrage aan het Amsterdamse muziekleven, en in het bijzonder de organisatie van het Sweelinck Festival, ontvangt Simon Groot de Andreaspenning.

Andreaspenning
De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling, en aan personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.