AMSTERDAM - We kunnen inmiddels wel vaststellen dat het niet echt geholpen heeft: John Lennons bedligactie voor de wereldvrede in het Hilton hotel, deze week precies 50 jaar geleden. Maar indruk maakte het wel. De pers loopt uit om de 28-jarige superster te interviewen. De beelden gaan de hele wereld over. Amsterdam is een week lang wereldnieuws.

Op 23 maart 1969 arriveren Beatle John Lennon en Yoko Ono bij het Amsterdamse Hilton Hotel. Lennon is op dat moment op het hoogtepunt van zijn roem, net getrouwd met de Japanse kunstenares Yoko Ono, en in een witte Rolls Royce op huwelijksreis door Europa. Zeven dagen lang verblijven John en Yoko in bed in kamer 902 in het Hilton. Journalisten en fotografen, maar ook muzikanten en leden van de Beatlesfanclub komen op audiëntie bij het wereldberoemde stel. Henk van der Meijden, Willem de Ridder en een piepjonge Paul Witteman maken deel uit van een ononderbroken stroom van persmensen die de suite bezoeken, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat.

Geitenmelk
Het glamourkoppel luncht met koude Campbell's soup en geitenmelk. Gedoucht wordt er niet, wel af en toe een schone pyjama aangetrokken. Volgens Henk van der Meijden rook het niet echt prettig in de kamer. 's Avonds wordt er macrobiotisch gedineerd en voor het slapengaan een film gekeken. 's Ochtends vroeg vanaf 10 uur worden er weer journalisten en fotografen ontvangen. Amsterdamse Provo's geven een witte fiets cadeau, fans laten Lennon foto's signeren of hun hondje aaien en Willem de Ridder voert een absurdistische sketch op door Lennon in een onbegrijpelijke brabbeltaal te interviewen, waar Lennon spontaan in meegaat. Het is een bonte stoet die doorgaat tot 's avonds laat. Het moet voor John en Yoko hard werken geweest zijn.

Performance
Uit Engeland komt journalist Donald Zec van The Daily Mail die John en Yoko zeer kritisch interviewt. Op filmbeelden is te zien hoe John kriegelig reageert als Donald vraagt wat de wereld er aan heeft als een simpele bouwvakker John en Yoko's voorbeeld zou volgen en ook een week in bed zou gaan liggen. Een duidelijk antwoord komt er niet. Volgens Lennonbiograaf Ray Connolly was John verblind door liefde en aanbidding voor de 7 jaar oudere kunstenares Yoko. De bed-in had dan ook meer weg van een kunstzinnige performance dan van een doordacht protest. Waar John kwam was Yoko, de twee waren onafscheidelijk. De bed-in was niet alleen een actie voor wereldvrede, maar ook een actie van een verliefde jongeman die zijn bruid aan de wereld wil tonen.

Het Hilton is niet de eerste keuze van John en Yoko. Eigenlijk willen ze een week in het Amstel hotel doorbrengen, maar die weigeren het stel. Achteraf een slechte keuze, gezien de media-aandacht die de bed-in tot op de dag van vandaag genereert. De voormalige kamer 902 is tegenwoordig de John en Yoko Suite. Te boeken voor € 2000,- per nacht.

Uiteindelijk verlaat het koppel op 31 maart 1969 het hotel. Zonder te betalen.

In Hilton Amsterdam is nog tot en met 31 maart een foto-expositie te zien over de Bed-in for Peace actie van John Lennon en Yoko Ono. De expositie toont vijftig iconische beelden van toen, geplaatst in de context van die tijd. Ook is het mogelijk om een kijkje te nemen in de John en Yoko Suite. De expositie is gratis toegankelijk. Locatie/openingstijden: Apollolaan 138, 1077 BG Amsterdam; dagelijks van 10.00 – 20.00 uur.