AMSTERDAM - In Amsterdam wordt volop gebouwd. En dat gaat de komende jaren zo door. Er komen nieuwe wijken en hele nieuwe stukken stad. En ze veranderen bestaande kantoorgebouwen in woonblokken. Hier uit elk stadsdeel een project.

Kijk voor alle bouwprojecten op www.amsterdam.nl/projecten.

Amstel III
Elke dag werken er zo’n 26.000 mensen in het gebied Amstel III en ArenAPoort. Het is het derde grootste werkgebied van Amsterdam. De komende jaren verandert Amstel III van een grauw kantorengebied in een levendige stadswijk, waar mensen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen. Er komen veilige routes voor fietsers en voetgangers en meer groen en ruimte voor sport en recreatie. Ook wordt de verbinding met de andere kant van het spoor (de Bijlmer en Gaasperdam) gelegd. Tot 2027 worden er ongeveer 5.000 woningen gebouwd. Van 2027 tot 2040 kunnen hier nog eens 10.000 woningen extra bij komen.

Twiske Zuid
Twiske Zuid heeft de eerste bewoners al verwelkomd. In totaal komen hier 157 nieuwe aardgasvrije woningen. 30 procent van de huizen is sociale huur. 70 procent is koopwoning. In 2015 zijn de eerste 44 woningen gebouwd. In 2016 startte de bouw van de volgende 76 woningen. In de loop van 2019 start de bouw van de laatste 37 huizen. Er zijn al 2 nieuwe speelplaatsen en een hellingbaan voor bootjes. Daardoor kun je via het riviertje het Twiske naar het recreatiegebied het Twiske varen.Hoogte Kadijk 401In de zomer komen er nieuwe bewoners aan de Hoogte Kadijk 401. Daar staat het voormalige pand van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. In het pand komen 100 tot 120 woningen. Bewoners hebben een eigen slaapkamer, maar delen de woonkamer, keuken, het toilet en de douche. De helft van de woningen is voor statushouders. De andere helft voor studenten en starters op de woningmarkt. Er komt ook een ruimte waar mensen uit de buurt samen met de toekomstige bewoners gebruik van kunnen maken.

Zeeburgereiland
Op Zeeburgereiland wordt flink gebouwd. Over een paar jaar wonen hier meer dan 20.000 Amsterdammers in nieuwe buurten: de Sportheldenbuurt, de Sluisbuurt en de beide Baaibuurten. De Sportheldenbuurt is al in aanbouw; er wonen al bijna 4.000 mensen. En er zijn een aantal scholen. De Sluisbuurt wordt nu ontworpen. In 2020 moet de bouw starten. We versterken nu alvast de dijk aan de zuidkant van het eiland. Dat is nodig om wonen in de Sluisbuurt mogelijk te maken. Hierna starten we met het maken van de plannen voor de beide Baaibuurten.
}
Zuidas Wooncomplex Xavier
Binnenkort is Zuidas weer 159 woningen rijker. Dan is wooncomplex Xavier klaar en kunnen de huurders en kopers er in. Xavier bestaat uit 3 torens. De eerste 2 hebben 6 woonlagen. De derde is heeft maar liefst 21 verdiepingen. De bovenste verdieping is 1 groot penthouse van 340 vierkante meter. Alle woningen zijn aardgasvrij. Onder het complex zit een parkeergarage van 2 lagen met 122 parkeerplaatsen. Uiteindelijk gaan er zo’n 20.000 mensen in Zuidas wonen. Voor alle nieuwbouwplannen geldt dat als er nog geen afspraken voor zijn, 40 procent sociale huur wordt. En nog eens 40 procent huurwoningen voor het middensegment. Want ook Zuidas is een plek waar iedereen moet kunnen wonen.

Houthaven
Tussen de Spaarndammerbuurt en het IJ komt een nieuw stuk Amsterdam. De Houthaven wordt een klimaatneutrale woonwijk met ongeveer 2.700 woningen. Ook komen er diverse voorzieningen en ruimtes voor bedrijven. De bouw is al in volle gang en de eerste woningen zijn klaar. Net als 2 scholen, de Spaarndammertunnel, het Pontsteigergebouw en de Pontsteigergarage. Bovenop de tunnel komt een park en er worden grachten gegraven en bruggen gebouwd. De bedoeling is dat de Houthaven over ongeveer 4 jaar klaar is.

Osdorpplein/ Centrum Nieuw-West
De vernieuwing van de omgeving van het Osdorpplein is echt op gang gekomen. Er komen 1.780 nieuwbouwwoningen en 34.000 vierkante meter aan nieuwe winkels, horeca en culturele voorzieningen. Daarmee moet aan de Sloterplas een bruisend stadshart voor Nieuw-West ontstaan. In de periode na 2020 worden nog eens 2.000 extra woningen en 15.000 vierkante meter aan commerciële en maatschappelijke voorzieningen gebouwd.