AMSTERDAM - Vroeger was alles anders, zo niet beter. Vroeger gooide je brood in de sloot en waren de eendjes blij. Maar aan die nostalgie, komt nu een eind. Jammer voor eendjes (maar eendjes kunnen best zélf hun voedsel zoeken, hoor) en voor peuters en kleuters. Maar ook voor de rat. En daar gaat het hier om.

Veel mensen gooien brood in het water voor de eendjes. Maar brood in de sloot zorgt ervoor dat blauwalg sneller groeit. En blauwalg is giftig. Ook gaat het water stinken. En eten trekt ratten aan! Als het tegenzit, wordt u van ratten ziek.

Voerverbod in Nieuw-West per 1 april!

Op een aantal locaties in de stad gaat daarom een voerverbod voor eendjes in werking. Nieuw-West is het eerste Amsterdamse stadsdeel dat vanaf 1 april een voerverbod invoert. Wie voert, kan een boete krijgen van 70 euro.

Vettige sleepsporen

Ratten leven graag in de stad. Hier zijn namelijk pakhuizen, vlieringen, spouwmuren, rioolbuizen, dakgoten en vuilstortplaatsen. Ratten zijn graag in buurten met oude huizen met veel ingangen, zoals in de Pijp, Transvaalbuurt, Kinkerbuurt. Het advies is dan ook: maak kruipruimtes dicht. Ratten in huis herkent u aan keutels. Rattenkeutels zijn grijsbruin en circa 2 centimeter lang en 0,5 centimeter dik. Misschien ziet u ook vettige sleepsporen. Dat komt dan van het ‘buikvet’. De rat sleept namelijk met zijn buik over de grond.

Overheerlijke rattenhapjes

Eigenlijk wordt een rattenplaag meestal veroorzaakt door de mens zélf. Ratten zijn dol op u als er veel te halen valt. Macaroni in de tuin, oude gehaktballen of couscous in de vuilnisbak, beschimmeld brood in de gracht, patat op straat, een grote composthoop of een rijk gevulde moestuin: overheerlijke rattenhapjes. Een rat met flinke honger kan ook zo uw konijn, cavia of kip aanvallen. Het bestrijden van ratten begint dus bij u: laat geen voedselresten slingeren. En voer géén eendjes.

Ziektes zoals…

Het woord ongedierte is passe. Een dier is een dier. Maar ratten verspreiden ziektes met hun speeksel, uitwerpselen en urine. Ziektes als TBC, paratyfus, salmonella, varkenspest en de Ziekte van Weil. Ratten hebben ook vervelende beestjes bij zich als vlooien, luizen, teken, wormen en mijten. Ratten vreten aan hout, leidingen en elektriciteitskabels, waardoor schade kan ontstaan aan bouwwerken en machines. En trouwens, ook uw hond of kat kan door knaagdieren overgebrachte ziektes oplopen.

Meer lezen?

Campagne Rat in je buurt, wat kunt u doen?
Zie: amsterdam.nl/ratinjebuurt

Locaties voerverbod in Nieuw-West.
Zie: www.amsterdam.nl/voeren