GEMEENTE AMSTERDAM - Ilias uit stadsdeel Zuidoost wordt de allereerste kinderburgemeester van Amsterdam. Op zaterdag 9 november wordt Ilias feestelijk geïnstalleerd door wethouder Groot Wassink tijdens de manifestatie de Verenigde straten van Amsterdam.

Amsterdamse leerlingen uit groep 7 en 8 konden zich de afgelopen weken opgeven om kinderburgemeester of lid van de kinderraad te worden. Een jury, bestaande uit de kinderombudsman Anne Martien van der Does, gemeenteraadslid Wil van Soest en tv- en radiopresentator Ajouad el Miloudi, heeft op basis van alle inzendingen een keuze gemaakt wie de kinderburgemeester wordt en wie in de kinderraad komt. Doordat er zoveel leuke inzendingen zijn binnengekomen heeft de jury besloten om niet 6 maar 12 kinderen te selecteren voor de kinderraad.

Wethouder Onderwijs Marjolein Moorman: “Ik ben enorm trots dat Ilias de eerste kinderburgemeester is van Amsterdam. Elk kind in Amsterdam moet de kans krijgen om zijn of haar stem over de toekomst van de stad te laten horen. Zij maken op andere manier gebruik van de stad als wij volwassenen. De stad moet hier op kunnen aansluiten. Daarom is het ook belangrijk dat wij ook gelegenheid maken om te luisteren naar kinderen. Ik verheug mij op de gesprekken met de kinderburgemeester en kinderraadsleden en Ik hoop dat wij veel van elkaar kunnen leren.”

Wethouder Democratisering Wethouder Groot Wassink:” Actieve betrokkenheid van alle Amsterdammers vind ik heel belangrijk. Dat ook nu de kinderen van Amsterdam gehoord worden is te gek. Ze hebben vaak een andere blik en kijk op de wereld dan volwassenen. ik hoop daarom veel van Ilias te horen de komende tijd en wens hem veel plezier en succes als kinderburgemeester”

Rol kinderburgermeester
De kinderburgemeester vertelt de gemeente wat kinderen belangrijk vinden en wat hun wensen zijn. Hij of zij wordt daarbij geholpen door de kinderraad. De kinderburgemeester gaat met de burgemeester en/of wethouders mee naar bijzondere gebeurtenissen. Zoals de intocht van Sinterklaas. En houdt soms een korte toespraak.

En wat gaat de kinderraad doen?
De leden van de kinderraad zorgen ervoor dat wensen van kinderen op de agenda van de Amsterdamse politiek terechtkomen. Zij stellen een lijst op met onderwerpen die zij belangrijk vinden en denken na over hoe dingen beter kunnen. Ze komen op 4 woensdagen in het schooljaar bij elkaar. De leden van de kinderraad gaan ook als locoburgemeester optreden.