AMSTERDAM - Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die gerecycled wc-papier verwerkt tot geluid reducerend asfalt. In de weg aan de IJburglaan is cellulose gebruikt dat afkomstig is van wc-papier dat via het riool in de afvalwaterzuivering terecht is gekomen. In de toekomst gaan meerdere waterschappen cellulose leveren aan Amsterdam voor nog meer innovatieve toepassingen.

De cellulose wordt als afdruipremmer in het asfalt ingezet. Hiermee wordt ‘afdruipen’ van bitumen op de steenslag voorkomen, waardoor beter en duurzamer asfalt ontstaat. Elk jaar wordt in Nederland 180.000 ton wc-papier door het toilet gespoeld. Dat spoelt naar de rioolwaterzuivering en wordt als afval verbrand. Zonde, want het bevat waardevolle grondstoffen zoals de genoemde cellulose. Dit komt onder meer van pas bij het maken van asfalt, maar kan ook gebruikt worden voor productie van isolatiemateriaal, biocomposiet, kunststof kozijnen en gevelplaten. Met een speciale techniek wordt deze stof uit het rioolwater gefilterd en opnieuw gebruikt. Rioolwater zuiveren kost veel geld en energie, Gemeente Amsterdam Datum 11 juni 2018 Kenmerk Pb-129 Pagina 2 van 2 maar door hergebruik is juist minder energie nodig en hoeft minder afval te worden verbrand. Amsterdam streeft naar 100% circulair bouwen door materialen zo hoogwaardig en lokaal mogelijk te hergebruiken en door toevoegingen te ontdekken die deel uitmaken van een circulaire cyclus. Met deze innovatieve stap wil de gemeente Amsterdam samen met waterschappen en andere partners een bijdrage leveren aan het toekomstbestendig maken van een duurzame en hoogwaardige openbare ruimte. Amsterdam heeft flinke ambities op onder andere het gebied van duurzaam bouwen. Zo wil de stad bouwen zonder uitstoot van broeikasgassen, luchtvervuiling en geluidsoverlast.

Amsterdam: circulaire stad
Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid): “Het belang van circulair bouwen is groot. Ik vind dit een heel mooi voorbeeld dat symbool staat voor de circulaire economie. Als we zelfs gebruikt wcpapier kunnen recyclen voor nieuwe toepassingen toont dat wel aan dat we niets meer als afval hoeven te beschouwen en alles kunnen hergebruiken.”

Holland Circular Economy
Week (HCEW) 2018 Van 11 tot en met 14 juni vindt de Holland Circulair Economy Week 2018 plaats. Nederland streeft naar een duurzame economie. We staan voor de uitdaging onze beperkte openbare ruimte en grondstoffen te beschermen door alles wat we produceren en gebruiken te verminderen, te hergebruiken en te recyclen. Woensdag 13 juni 2018 worden presentaties gegeven over diverse initiatieven die de gemeente Amsterdam neemt om een duurzame economie te stimuleren.