AMSTERDAM - Maandag 12 maart ontving Boudewijn Poelmann de IJ-prijs. Poelmann richtte (mede) de Goede Doelen loterijen op. En daar hebben ook Amsterdamse charitatieve instellingen veel baat bij.

Want dankzij deze loterijen, die zijn opgezet om een groot percentage van de omzet uit te keren aan charitatieve instellingen, doneerde de organisatie sinds 1989 in totaal bijna acht miljard euro. Die donaties zijn natuurlijk niet exclusief gericht op de hoofdstad, maar dragen wel bij aan de maatschappelijke en culturele pilaren van Amsterdam.

Geld voor de stad

Zo ontvangt de Cruyff Foundation gelden om de jeugd, ook die met een beperking, in beweging te brengen. Het Van Gogh realiseerde mede door een extra bijdrage een nieuwe entree en het Concertgebouw Amsterdam maakt groene ambities waar. Onder de vaste beneficiënten van de loterijen zijn belangrijke instellingen met hun wortels in Amsterdam zoals het Aidsfonds, Amnesty International, het Anne Frank Huis, Artsen zonder Grenzen, Natuurmonumenten, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VluchtelingenWerk Nederland en VUmc Cancer Center Amsterdam.

Prijs voor goed doel

De IJ prijs is een geldbedrag van 15.000 euro voor een goed doel. De winnaar - dit jaar dus Poelmann - bepaalt welk doel dat is. De IJ-prijs is een initiatief van de gemeente Amsterdam en PwC en wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een belangrijke bijdrage levert, of heeft geleverd aan economische, maatschappelijke of culturele ontwikkeling en/of promotie van Amsterdam.