AMSTERDAM - Ja, ik wil. Ik wil…gratis trouwen op dinsdagochtend. Dat kan. Vanaf 1 januari 2017 kunt u bij alle Amsterdamse Stadsloketten op dinsdag gratis trouwen om 10.30, 10.50 of 11.10 uur.

Vanaf 1 januari 2017 geldt in Amsterdam: gratis trouwen doe je op dinsdag. Voorheen kon dat in verschillende stadsdelen op verschillende dagen en momenten.

Maak ons blij en kom langs

Om gratis te trouwen op een dinsdag, maakt u telefonisch of online een afspraak met een Stadsloket. Tijdens deze afspraak kondigt u uw huwelijk of partnerschap persoonlijk aan. Aankondigen? Sja, u mag natuurlijk zelf weten hoe u een en ander aankondigt, maar in gemeenteland houdt dat in: het invullen van een ‘verklaring huwelijk of partnerschapsregistratie’. Dit kan niet telefonisch of online. Wij ontvangen u graag persoonlijk. Maak ons blij en kom langs! Tijdens deze afspraak wordt er met u een trouwdatum vastgelegd.

Kort, krachtig, gratis

Als u trouwt in Amsterdam, dan moet u dit minimaal 2 weken van tevoren aankondigen bij de gemeente. Hierna hebt u maximaal 1 jaar de tijd om te trouwen. Daarna moet u opnieuw een aankondiging doen. Bij een gratis huwelijk duurt de ceremonie tien minuten. De ceremonie bestaat uit het formele gedeelte van een huwelijksvoltrekking. U kunt maximaal twintig gasten uitnodigen. De huwelijksvoltrekking is kort maar krachtig, en gratis. Er is daarom geen ruimte voor eigen inbreng zoals muziek of een persoonlijke toespraak. Sober dus.

Populair, dus een wachtlijst

Elke gemeente met meer dan 10.000 inwoners moet volgens een wet uit 1879 minimaal twee momenten per week aanbieden om gratis te trouwen. Zo kan iedereen - ook mensen die van elkaar houden en weinig geld hebben - in het huwelijksbootje stappen. Gratis trouwen is populair, ongeveer een derde van de huwelijken wordt gratis voltrokken. En let op: de gratis trouwmomenten zijn altijd erg snel volgeboekt. Er is een wachtlijst!

Meer weten?

Voor meer informatie over een gratis huwelijk of partnerschap belt u met 14 020 op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur.