AMSTERDAM - Amsterdam werkt hard aan schonere en gezondere lucht. Het doel is in 2025 zoveel mogelijk uitstootvrij verkeer in de stad te hebben. Daarom rijden we vanaf eind 2017 met de eerste hybride vuilniswagens. Ook onderzoeken we de mogelijkheid van rijden op waterstof.

Op dit moment rijden de vuilniswagens in Amsterdam met een Euro 6 dieselmotor. De motor voldoet aan de nieuwste Europese emissienorm en de uitstoot is vergelijkbaar met gas. Maar het kan nog veel schoner.

In het centrum verschijnen eind dit jaar de eerste hybride vuilniswagens. Elektromotoren maken dat er minder diesel nodig is voor het inzamelen van huishoudelijk afval.

Waterstof

We onderzoeken ook mogelijkheden om vuilniswagens op waterstof te laten rijden. Dit is niet zo eenvoudig als het klinkt. Voordat we grootschalig op waterstof kunnen rijden, moet nog veel geïnvesteerd worden in de infrastructuur. Er moeten dan bijvoorbeeld meerdere waterstoftankpunten komen, verspreid over de stad. Die zijn er nu nog niet.

Slimme routes en oplossingen

  • Naast vuilniswagens die op duurzamere brandstof rijden, gaan we ook slimmere routes rijden waardoor we minder kilometers maken en dus minder brandstof nodig hebben.
  • ICOVA zet sinds 9 maart energiezuinige boten in die het afval van musea en theaters over water naar een verzamelpunt brengen. Dat bespaart minstens 45 vuilniswagenritten per week en is goed voor de leefbaarheid in de buurt.