AMSTERDAM - Het nieuwe schooljaar is alweer ruim een maand bezig. Voor ouders met schoolgaande kinderen betekent dat ook dat er van alles moet worden betaald. Bijvoorbeeld voor school, sport en muziek, of dans- en tekenles. Als er thuis weinig geld is, kan de gemeente helpen met het betalen van deze kosten.

U komt hiervoor in aanmerking als u een laag inkomen en weinig vermogen hebt. Bijvoorbeeld omdat u werkt, maar weinig verdient. Of omdat u een uitkering hebt. Soms zijn er nog meer voorwaarden. Alle regelingen en voorwaarden staan op www.amsterdam.nl/pakjekans.

Vraag aan, u hebt er recht op

Op dezelfde website kunt u, met uw DigiD, een aanvraagformulier invullen. U kunt het aanvraagformulier ook printen, invullen en opsturen. Het adres staat op het formulier. Of bel 020 252 6000, dan wordt het formulier naar u toegestuurd. U kunt ook op de school van uw kind vragen naar meer informatie. Zij weten wie u kan helpen met het aanvragen.

Alleenstaande moeder

Camelia Contreras is na haar studie in Venezuela voor de liefde naar Amsterdam gekomen. Inmiddels is zij alleenstaande moeder van een prachtige tweeling van 11 jaar. Contreras is een doorzetter. Na de geboorte van haar dochters werkte ze parttime in een brillenwinkel. Maar in 2013 werd ze ziek en werd haar contract niet verlengd. Toch is ze in 2017 voor zichzelf begonnen en verkoopt ze kinderbrillen. Contreras: “Als moeder met ervaring in de optiek, weet ik hoe lastig het kan zijn voor ouders en kinderen om in een winkel de juiste bril te vinden. Ik breng de brillen nu thuis, zodat kinderen in hun eigen woonkamer een bril kunnen kiezen. Ik geef ze alle aandacht en het is een fantastische service voor werkende ouders.”

Te weinig inkomen

Helaas moet ze nog steeds zware medicijnen gebruiken, die verschillende bijwerkingen hebben. Hierdoor kan ze niet fulltime aan de slag. Met haar lage inkomen kan ze gebruik maken van de ‘Pak je Kans-regelingen’ van de gemeente. Zoals de collectieve zorgverzekering, scholierenvergoeding, gratis laptop voor de kinderen en de Stadspas.

Contreras: “Als alleenstaande moeder en ondernemer ben ik blij dat deze regelingen bestaan. Anders zouden mijn kinderen geen laptop kunnen hebben of naar ballet- en pianoles kunnen gaan. En met de Stadspas kunnen we leuke dingen doen en sporten. Bijvoorbeeld met korting naar het zwembad of de bioscoop. Deze extra’s zorgen voor meer gelijkwaardigheid. En zo hebben mensen met een laag inkomen ook toegang tot recreatie en kunst.”

Bezig bijtje

Contreras zit niet stil. Ze is vrijwilliger bij een organisatie die in 12 talen informatie geeft over borstkanker. En ze werkt bij Single SuperMom. Deze stichting helpt alleenstaande moeders en hun kinderen. Contreras: “We informeren de moeders bijvoorbeeld over de ondersteuning die de gemeente kan bieden. En we geven trainingen. We motiveren de moeders om vooruit te komen en slechte patronen te doorbreken. Zodat ze een rolmodel voor hun kinderen kunnen zijn.”

Meer weten

Alle regelingen en voorwaarden staan op www.amsterdam.nl/pakjekans.