AMSTERDAM - Het nieuwe schooljaar is alweer een maand oud. Voor ouders met schoolgaande kinderen betekent dat ook dat er weer allerlei kosten zijn. Bijvoorbeeld voor school, sport en muziek of dans- en tekenles. Als er thuis weinig geld is, kan Amsterdam helpen met het betalen van deze kosten.

U kunt hiervoor in aanmerking komen als u een laag inkomen en weinig vermogen hebt. Bijvoorbeeld omdat u werkt, maar weinig verdient, of minder inkomen hebt door de coronacrisis. Of omdat u een uitkering hebt. Soms zijn er nog meer voorwaarden. Alle regelingen en voorwaarden staan op amsterdam.nl/pakjekans.

Gratis laptop of reiskostenvergoeding
Er zijn verschillende regelingen, zoals een gratis laptop voor kinderen van 10 tot 18 jaar. Een scholierenvergoeding voor het betalen van spullen, zoals een fiets, rugzak of een rekenmachine. Een reiskostenvergoeding voor als uw kind ver moet reizen naar de middelbare school. Of geld voor het betalen van de sportclub of muziek-, dans- of tekenles. En een Stadspas om leuke dingen te doen.

Vraag hulp op school
Hebt u hulp nodig voor de schoolkosten van uw kind? Ga dan naar de juf of meester van uw kind. De leraar kan u doorverwijzen. Op steeds meer basisscholen is iemand aanwezig die kan helpen, zoals Annet van de Voort. Zij is budgetconsulent bij het Buurtteam in Noord en is elke week op 3 basisscholen in Noord aanwezig. Van de Voort: "Ik help ouders met hun financiële vragen en met het aanvragen van regelingen voor hun kinderen, zoals de scholierenvergoeding. Ik sta op het schoolplein als de ouders de kinderen naar school brengen. Leerkrachten verwijzen ouders die hulp kunnen gebruiken naar mij. Het is heel laagdrempelig. Ik maak meteen een afspraak en help de ouders dezelfde dag nog."

Nieuw broodtrommeltje
Van de Voort: "Ouders vinden het soms moeilijk om hulp te vragen. Je bent niet alleen in deze situatie. Er zijn 10.000 kinderen in Amsterdam die van de regelingen gebruikmaken. Het is belangrijk dat kinderen mee kunnen doen. Daarbij neemt het de zorgen van de ouder weg. Hun kind kan mee op schoolreisje, naar een sportclubje, of een nieuw broodtrommeltje of schriftje mee naar school nemen. Je geeft de kinderen, maar ook de ouders, daarmee een stukje eigenwaarde."

Iets leuks doen met de kinderen
Ook Dianise maakt gebruik van de regelingen. Door gezondheidsklachten heeft zij momenteel een uitkering. Ze heeft 2 kinderen van 4 en 10 jaar oud. In het begin durfde ze geen hulp te vragen, maar ze is blij dat ze dat toch gedaan heeft. Zeker voor haar kinderen. "In de zomervakantie is het toch fijn dat je met de Stadspas wat leuks kunt doen met de kinderen in plaats van thuis te zitten. Mijn dochter kan hierdoor naar de toneelvereniging. En momenteel vragen we een laptop voor haar aan, zodat ze haar huiswerk thuis kan maken."