AMSTERDAM - Van 2016 tot en met 2018 loopt de succesvolle regeling Amsterdamse Dierenhulp Aan Minima (ADAM). Tot nu toe hebben ruim 5.500 huisdieren een gratis consult gehad. Daarnaast zijn 1.400 katten, honden en konijnen gratis gechipt en ruim 1.000 dieren onvruchtbaar gemaakt met een gemeentelijke bijdrage.

Door gebrek aan geld komt het voor dat mensen met een laag inkomen een bezoek aan de dierenarts uitstellen of hun jonge dieren niet onvruchtbaar laten maken. Gezondsheidsklachten van de dieren kunnen hierdoor verergeren en nestjes kittens of puppies worden zelfs soms gedumpt. Om dit te voorkomen is de ADAM-regeling ingesteld.

Wethouder Laurens Ivens (Dierenwelzijn): “Ik ben blij dat we Amsterdammers met een kleine portemonnee en hun huisdieren met de ADAM-regeling kunnen helpen. Er wordt veel dierenleed voorkomen doordat mensen direct de arts bezoeken als dat nodig is. Ook daalt het aantal zwerfdieren in Amsterdam doordat gechipte dieren herenigd kunnen worden met hun eigenaren.”

Agenda Dieren 2015-2018

De ADAM-regeling is een van de 53 actiepunten uit de Agenda Dieren 2015-2018, het eerste beleid van de gemeente Amsterdam op gebied van Dierenwelzijn, waar € 4 miljoen voor is uitgetrokken. Andere resultaten van vier jaar Dierenwelzijn zijn de verbeterde huisvesting van dieren op kinderboerderijen, het bijtprotocol, het voerverbod, het opleiden van handhavers op het gebied van dierenwelzijn , de aanleg van visputten en het onderhoud bij opvangorganisaties.