AMSTERDAM - Vandaag, 9 december 2022, is Marianne Jansen-Crijns benoemd tot Ridder in Orde van Oranje-Nassau. Zij ontving de koninklijke onderscheiding vanwege haar jarenlange inzet voor de gezondheidszorg, en dermatologie in het bijzonder. De onderscheiding werd uitgereikt door locoburgemeester Marjolein Moorman tijdens haar afscheid bij het Antoni van Leeuwenhoek.


Al 30 jaar is Crijns werkzaam als dermatoloog. Sinds 2011 is zij hoofd van de afdeling dermatologie van het Antoni van Leeuwenhoek. Daarnaast was Crijns bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en andere stichtingen en verenigingen. Ook schreef zij vele wetenschappelijke artikelen op het gebied van psychodermatologie.

Marianne Crijns heeft zich als een van de eerste Nederlandse dermatologen ingezet voor het psychosociaal welzijn van een chronische huidpatiënt, zowel op klinisch, wetenschappelijk en bestuurlijk gebied.

Op initiatief van Marianne Crijns is een gratis app, DermArts, gelanceerd, waarvoor ze zelf ook de inhoud leverde. In deze app wordt de relatie gelegd tussen kunstobjecten en dermatologische aandoeningen. Crijns zette zich tevens op vrijwillige basis in voor publiekscampagnes als de 'sproetenbus' en de landelijke huidkanker campagnedag.