AMSTERDAM - B-Challenged biedt jongeren die zijn vastgelopen nieuw perspectief. Tijdens het programma EventHands helpen zij bij festivals en evenementen en organiseren uiteindelijk hun eigen evenement. In april 2016 won initiatiefnemer Wim Haveman de Sociale Helden pitch. Naast 25.000 euro subsidie gaf het stadsdeel B-Challenged een opdracht van 5.000 euro. Hoe gaat het nu?

Begin 2017 nam B-Challenged zijn intrek in Cliffordstudio, een theater in de Staatsliedenbuurt. De perfecte thuisbasis, vindt Wim Haveman. ‘Jongeren komen er in aanraking met allerlei podiumkunsten, zij organiseerden zelf de opening. Drankjes, hapjes optredens, het was een fantastische happening.’ Goed om te weten: iedereen kan EventHands inhuren voor een evenement.

Opleiding evenementenlogistiek

Niet beginnen bij de problemen, maar uitgaan van de interesse en vrijetijdsbesteding van jongeren. Met dat idee begon Wim Haveman zeven jaar geleden B-Challenged. Het werkt: ‘Jongeren komen hier met het gevoel dat ze er niet toe doen. Bij festivals leveren ze een bijdrage aan het geheel en zijn onderdeel van het team, dat geeft hun eigenwaarde een enorme boost, ze zien weer perspectief.’ EventHands is een eerste stap naar werk of een vervolgopleiding. De subsidie gaf Wim tijd om EventHands te professionaliseren, er zijn nu drie modules: evenementenpraktijkschool, festivalcollege en crewacademie. En samen met het ROC ontwikkelde hij de gloednieuwe opleiding evenementenlogistiek: in september gingen de eerste ex-deelnemers van EventHands naar school.

Vluchtelingen en young professionals

Ook de doelgroep werd dit jaar uitgebreid. Het stadsdeel vroeg B-Challenged om ook vluchtelingen met een verblijfsvergunning te laten deelnemen. Een uitdagende opdracht, zegt Wim: ‘Jongeren die thuis orthodox en religieus zijn opgevoed werken ineens op Mysteryland. Lopen ze met een stapel bierglazen tussen meisjes in bikini, dat is op z’n zachtst gezegd wennen. En bij een veiligheidsoefening vertelde een jongen dat zijn huis gebombardeerd was, hij en zijn familie moesten uit een brandend huis vluchten. Dat is heftig, ook voor de andere deelnemers. Maar we gaan door met deze groep. Ook voor hun geldt: ga niet zielig in een hoekje zitten, maar doe mee! In de toekomst willen we ook young professionals bij EventHands betrekken, bijvoorbeeld als maatje of coach. In een gemengde groep verrijken de deelnemers elkaar, je moet dan wel zorgen voor goede begeleiding, niemand mag ondersneeuwen. Maar jongeren blijven jongeren, ze vinden elkaar in de passie voor cultuur.’

Adres

Cliffordstudio
Cliffordstraat 38 Amsterdam
Website: b-challenged.nl