AMSTERDAM - ‘Het Palenhuis’ van Piet van Wijk heeft de prijsvraag voor een tijdelijk kunstwerk in de Sluisbuurt op Zeeburgereiland gewonnen. Het kunstwerk komt tot tenminste 1 juli 2026 te staan op de zuidoostelijke punt van de Sluisbuurt. Van de 25 inzendingen zijn 5 kunstwerken geselecteerd door een jury van deskundigen. Ruim 2000 Amsterdammers brachten online hun stem uit op het kunstwerk van hun voorkeur.

Piet van Wijk: “De Amsterdammers hebben mijn 'Palenhuis’ gekozen. Dat ik dit als tijdelijk ‘landmark’ mag realiseren maakt me trots. Het is een mooi en simpel ontwerp, een ode aan de oerHollandse heipaal, want ‘wie de lucht in wil, moet eerst de grond in.’ Het is een onverbiddelijke voorwaarde voor het bouwen in Amsterdam. Zeker hier in de Sluisbuurt, waar serieuze hoogbouw in drassige bagger wordt neergezet. Het Palenhuis wordt een herkenningspunt van 20 meter hoog gemaakt van cortenstaal en is van grote afstand te zien. Wat mij betreft wordt het uiteindelijk hét embleem van de Sluisbuurt.”

Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling): “De ontwikkeling van de Sluisbuurt duurt nog zeker tien tot vijftien jaar. Tijdens die bouwperiode geven we de ruimte aan tijdelijke initiatieven, zoals dit kunstwerk . Het Palenhuis moet niet alleen een beeldbepalend kenmerk, maar ook een ontmoetingsplek voor de buurt worden. Daarnaast geeft het alvast kleur aan het gebied terwijl het nog in de steigers staat.”

Over de Sluisbuurt
De toekomstige Sluisbuurt op het Zeeburgereiland wordt een duurzame, groene wijk aan het water. Er komen 5.500 woningen in een mix van hoge en lage gebouwen. In de loop van de jaren zullen er steeds meer mensen in de Sluisbuurt gaan wonen, werken en recreëren. Voor hen, en voor de mensen die nu al op Zeeburgereiland wonen, kan kunst bijdragen aan het levendiger en leefbaarder maken van de buurt tijdens de ontwikkeling.