AMSTERDAM - In de jaren vijftig was het Beursplein vooral een parkeerplaats voor bezoekers van de Bijenkorf en de kantoren die rondom het plein waren gevestigd; daarna werd het één grote openbare fietsenstalling. Vanaf volgend jaar geen auto's en fietsen meer, maar een heerlijk ruim terras.

Toen

In de zestiende eeuw was het Beursplein nog een drukke open haven die Amstel, IJ en Dam met elkaar verbond. De Dam was een overslagplaats van goederen en een markt. Dit veranderde met de aanleg van het Damrak in de negentiende eeuw. Begin twintigste eeuw werd het Beursplein een keerplaats voor de paardentram.

Op 27 mei 1903 verrichtte koningin Wilhelmina de opening van de nieuwe Koopmansbeurs naar het ontwerp van Berlage. In de jaren vijftig was het Beursplein vooral een parkeerplaats voor bezoekers van de Bijenkorf en de kantoren die rondom het plein waren gevestigd. Toen in 1982 de Bijenkorfgarage open ging, werd het Beursplein één grote openbare fietsenstalling.

Nu

U moet even goed opletten als u uw fiets wil parkeren op of bij het Beursplein. Tot volgend jaar zomer werken we aan de nieuwe inrichting van het Beursgebied. In augustus start de bouw van een ondergrondse fietsenstalling. De komende weken verlegt de aannemer allerlei kabels en leidingen. U kunt uw fiets wel parkeren in de directe omgeving.

Straks

In 2018 stalt u uw fiets onder de grond en daarboven kunt u plaatsnemen op het ruime Beurspleinterras. De stalling is heel gebruiksvriendelijk en biedt plaats aan 1.700 fietsen. Op het plein heeft u uitzicht op de gerestaureerde lantaarns en paardendrinkbakken van Berlage. Schaduw vindt u onder een van de acht hemelbomen. Door de nieuwe natuurstenen stoepen liggen ook de Beursstraat en de Oudebrugsteeg er weer mooi bij.

Rode Loper

Met het vernieuwen van de openbare ruimte vanaf het Damrak tot en met de Ferdinand Bolstraat brengt de Rode Loper de allure en grandeur terug in de stad. Het resultaat wordt meer en meer zichtbaar. In de zomer van 2017 zijn het Rokin en Muntplein klaar, in het najaar ook de Ferdinand Bolstraat. De Vijzelgracht en het Beursgebied zijn begin 2018 klaar.