AMSTERDAM - Zaterdag 4 juli start het Hart van Troost haar tocht door de Amsterdamse wateren. Het hart is bedoeld als eerbetoon aan de overledenen in de afgelopen maanden en om nabestaanden een hart onder de riem te steken. Zij hebben door corona onder soms heel moeilijke omstandigheden afscheid moeten nemen wat rouwen extra moeilijk maakt. Nabestaanden kunnen op het Hart van Troost een bloem met een persoonlijke boodschap achterlaten voor de persoon die zij missen. ’s Avonds wordt het Hart verlicht met honderden LED-lampjes. Het Hart vaart van 4 tot en met 11 juli dagelijks van 16 uur tot middernacht door Amsterdam en op zondag 12 juli door buurgemeenten Diemen en Weesp.

Burgemeester Femke Halsema legt zaterdagmiddag 4 juli, aan het begin van de tocht, met een aantal nabestaanden een bloem op de boot. “Het is voor velen een hele nare periode geweest. Het is bijna niet voor te stellen hoe moeilijk het is om een dierbare te verliezen en geen goed afscheid te kunnen nemen. Voor alle overledenen en hun nabestaanden laten we het Hart van Troost rondvaren. We nodigen iedereen die een dierbare verloren is uit een bloem aan te vragen.”

De vaste, lange route van de boot door Amsterdam is vanaf zaterdagmiddag live te volgen op: www.hartvantroost.nl. Nabestaanden kunnen op deze site tot en met 10 juli gratis een bloem aanvragen. Deze wordt de dag erna op het Hart gelegd. De bloem kan bestemd zijn voor iemand die is overleden aan corona, maar dat hoeft niet. Het Hart van Troost vaart ter nagedachtenis aan alle overledenen in deze moeilijke tijd.

De boot is een initiatief van de gemeente Amsterdam en vaart op zondag 12 juli ook in buurgemeenten, zoals Diemen en Weesp.