AMSTERDAM - Het New West Health & Innovation District (HID) in Amsterdam biedt vanaf 2022 nieuwe laboratorium- en kantoorruimte voor bedrijven in de transfusiegeneeskunde, immunologie, hematologie en oncologie. De behoefte aan kantoor– en labruimte voor dit soort bedrijven is groot.

De eerste bedrijven hebben zich inmiddels op het terrein van HID in Nieuw West gevestigd, waaronder Sanagen, Frame Therapeutics, Zwiers Regulatory Consultancy, BISC Global, the International Plasma and Fractionated Association (IPFA) en Prothya Biosolutions. Grondlegger van het HID, Sanquin, en de gemeente Amsterdam willen voorzien in de vraag naar meer laboratorium- en kantoorruimte voor de Life Sciences & Health sector.

Vanaf 2024 is op het terrein een deel van de grootschalige nieuwbouw af, maar in de tussentijd wordt één van de gebouwen al uitgerust met state-of-the-art laboratoria.

Wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken): "De behoefte aan gebouwen met een combinatie van lab- en kantoorfunctie is groot in de regio Amsterdam. De ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, vaccins en diagnostica vereisen nieuwe ruimtes voor onderzoek en productie op het gebied van de Life Sciences & Health. We steunen daarom deze ontwikkeling met een subsidie van 500.000 euro"

Rogier van den Braak, initiatiefnemer van het HID: "Het HID is een vestigingsplek voor bedrijven en organisaties met een focus op transfusiegeneeskunde, hematologie, oncologie en immunologie. Het doel van het HID is dat partijen elkaar versterken, van start-up tot corporate, van commerciële éénpitter tot gerenommeerd publiek instituut. Met als doel het leven van patiënten beter te maken door de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor gezondheidsproblemen."

Het gebouw dat nu wordt verbouwd, het oude CDT-gebouw van Sanquin, wordt het eerste gebouw van het HID waarin ondernemers met behoefte aan eigen laboratoria zich kunnen vestigen. Deze ondernemers kunnen op termijn doorgroeien naar de nieuwe gebouwen binnen het HID.