AMSTERDAM - 66 projecten voert de gemeente Amsterdam de komende twee jaar uit om achterstallige onderhoud aan wegen, straten, fietspaden, stoepen, kademuren, bruggen en groen op vele plekken in de stadsdelen Noord, Zuidoost, Nieuw-West, Zuid en het Amsterdamse Bos weg te werken.

Stoepen, fietspaden en straten worden ‘recht getrokken’, waarbij klinkers op andere plekken worden hergebruikt. In plantsoenen en parken krijgen planten en bomen meer ruimte om te groeien en wordt de bodem ‘rainproof’ gemaakt. Oude bruggen worden vervangen door nieuwe exemplaren van duurzaam hout en de Werkbrigade werkt mee aan diverse projecten. En bewoners zijn enthousiast over de eerste resultaten de grote opknapbeurt.

Werkbezoek commissie aan projecten achterstallig onderhoud

Op dinsdag 13 juni brachten leden van de commissies Infrastructuur en Duurzaamheid, Werk & Economie en Wonen een werkbezoek aan een aantal projecten achterstallig onderhoud in Amsterdam Zuidoost.

De wandelroute ging door een deel van de zes hoven in Holendrecht West die grondig opgeknapt worden. Bij de al eerder opgeknapte Maasdrielhof was een voorbeeld te zien van de nieuwe bestrating en de nieuwe duurzame begroeiing. De snelle ‘dichtgroei’ van de planten zorgt voor veel minder onkruidgroei ten opzichte van de vaak toegepaste heesters. Dit betekent lagere onderhoudskosten én minder last van onkruid. Om de overlast van water na een regenbui op de parkeerplaats aan de kant van het Maarsenhof en Maasdrielhof te verminderen legt Waternet een aparte afvoer aan die het water van de Meerkerkdreef naar het oppervlaktewater brengt. Liander zal verder leidingen vervangen onder het wegdek. Om extra overlast voor de buurt te voorkomen, zullen deze werkzaamheden tegelijkertijd worden uitgevoerd. Ook woningcorporatie Stadgenoot is aan de slag met het vernieuwen van de gevels in de zes hoven. De opknapbeurt van ‘Holendrecht West start na de zomer en de werkzaamheden zullen een jaar duren.

Werkbrigade

Via de ‘landtunnel’ over de A9 liepen de commissieleden onder leiding van stadsdeelbestuurder de heer Bottse richting Hakfort en Huigenbos. Daar was een korte uitleg over de Werkbrigade. Dit zijn Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt die gedurende twee jaar meewerken in het wegwerken van het achterstallig onderhoud. In veel gevallen werken ze samen met de aannemers die in het gebied dan actief zijn op de projecten. Komende zomer zal de 200e ‘Werkbrigadist’ een tijdelijke baan worden aangeboden. Uiteindelijk moet de werkbrigade aan 500 Amsterdammers twee jaar lang een baan bieden.

Zo duurzaam mogelijk

De opknapwerkzaamheden vinden zo duurzaam mogelijk plaats. Aan de commissieleden werd een ‘wisselvak’ met klinkers getoond. Wanneer er klinkers overblijven bij een werk dan worden deze op een houten pallet opgeslagen. Na een aantal jaar is het hout vergaan en komen de klinkers los op de grond te liggen. Dit levert veel breuk en schade op. In dit geval is ervoor gekozen om de overgebleven stenen in een zogenaamd ‘wisselvak’ te leggen en wanneer nodig te hergebruiken om andere delen van bestrating weer spik en span te maken. Ook vuilnisbakken en bankjes worden zoveel mogelijk op een andere plek hergebruikt. Aan het einde van het werkbezoek liep het gezelschap bij de Hoogoorddreef onder één van de 37 viaducten die zijn schoongespoten, nieuwe trapleuningen en vaak met een nieuwe bestrating.