AMSTERDAM - De Bijlmer bestaat 50 jaar en dat hebben we het hele jaar gevierd. Zaterdag 24 en zondag 25 november sluiten we dit feestjaar af... met meer feest! Er is van alles te doen. Komt u ook?

In een grote festivaltent kunt u genieten van Hans Dulfer, Mai Tai, Kenny B en veel meer. In het stadsdeelkantoor zet Voetjes van de vloer de boel op stelten. Om helemaal lekker los te komen kunt u daarna of daarvoor aansluiten bij een meditatiebijeenkomst. De kids kunnen eerst naar optredens in de tent en daarna discozwemmen. Zaterdagavond sluiten we af met een spectaculaire lasershow.

En op zondag nog lekker even door
Zondag vieren we Brasa Fiesta, gaan we genieten van optredens in World of Food of naar het Bijlmerparktheater om lekker te lachen met Jeffrey Spalburg. We ronden af met Show us the Future, een debat over de toekomst van de Bijlmer op zondagmiddag. Genoeg te doen dus voor jong en oud!

Trots op 'hun' Bijlmer
De Bijlmer is nu een levendige woonwijk. Dat was niet altijd zo. Een tijd lang ging het niet goed. Maar de buurt krabbelde weer op en werd de mooie hippe buurt die het nu is. Twee bewoners vertellen waarom ze trots zijn op ‘hun’ Bijlmer.

‘Voor ons was het gewoon een slaapplek’
Henno Eggenkamp is oprichter van het Bijlmer Museum. Hij woont al vanaf het begin in de Bijlmer. Eggenkamp: “Wij kwamen hier niet met grootse verwachtingen. Voor ons was het gewoon een slaapplek. Beneden onderaan de flat stond de auto, in het zand. De Bijlmer was vooral bedoeld voor ‘het keurige gezin’. Maar veel van die gezinnen kwamen niet omdat de huur 2 à 3 keer zo hoog was als bijvoorbeeld in Nieuw-West. Ook op andere plekken kwamen voor hen woningen vrij. Zoals in Lelystad en later in Almere. Woningen in de Bijlmer stonden daarom leeg. De lege woningen gingen naar mensen die eigenlijk nergens anders terecht konden. Zij zagen hun Bijlmerwoning vooral als tijdelijk.”

Pioniers
“Maar we wilden er ook samen iets van maken. Begin jaren '70 richtten bewoners de voetbalclub SV Bijlmer op. Ook startten ze een eigen lokale omroep, de LOB (Lokale Omroep Bijlmermeer). Er kwamen barretjes in de collectieve ruimten, zoals De Nachtegaal in Grubbehoeve. Ik was actief in De Nachtegaal en bij de LOB. Later organiseerde ik het Blij met de Bijlmer Festival. En ik richtte het Bijlmer Museum op. Dat zit in Grubbehoeve 38. Nu is de Bijlmer een levendige buitenwijk. Een wijk met een bijzonder verleden én een bijzondere bevolkingssamenstelling.”

Bijlmer ‘mijn paradijs’
Ook zangeres Graziella Hunsel is geboren en getogen in de Bijlmer. Voor haar was de Bijlmer altijd al ‘tha bomb’, zoals zij het zegt. “Ik voelde me als klein meisje als een prinses in een groen woud met betonnen blokken. De sfeer was geweldig. Overal waren bezorgde ouders die ons in de gaten hielden. Iedereen kende elkaar. Bij mooi weer bouwden we hutten in het groen. Bij slecht weer gingen we skaten op de overdekte galerijen. Ik was ook vaak te vinden in de G-buurt. Daar was veel aandacht voor kunst en cultuur: theater, festivals, noem maar op.”

Trots
Eind jaren '80 tot in de jaren '90 maakte de Bijlmer een moeilijke periode door. “Ik had te maken met junks die in het trappenhuis zaten te gebruiken. Op weg naar mijn voordeur moest ik regelmatig over slapende mensen heen stappen. Toch voelde ik me niet onveilig. Ze deden helemaal niks. Later krabbelde de buurt weer op. Dus toen ik vorig jaar gevraagd werd om mee te spelen in ‘The Passion’ in Zuidoost, heb ik meteen ‘ja’ gezegd. Ik was trots om daar mijn prachtige Bijlmer te vertegenwoordigen. Ja, de Bijlmer is verguisd geweest in de landelijke media, maar dat is onterecht. Er is zoveel talent, het is zó divers; het is een wereld op zich. Het is de minst geopende schatkist van de stad.”

Meer informatie
Kijk voor het complete programma van het eindfeest van 50 jaar Bijlmer op de website.Eindfeest 50 jaar Bijlmer.