AMSTERDAM - De week rond Pasen is traditiegetrouw een van de drukste weken in Amsterdam. De meeste toeristen verblijven in hotels maar er wordt ook veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in een woning van een Amsterdammer te verblijven via aanbieders als Airbnb, Booking en Wimdu. Dat mag, maar wel met beperkingen.

Hoewel het aantal illegale hotels (met meerdere appartementen) lijkt te dalen was het dit paasweekend weer raak en werd een groot illegaal hotel gesloten in De Pijp. Het illegale hotel bestond uit 5 woonappartementen waarin 9 verblijven voor toeristen waren getimmerd met in totaal 28 bedden. Een aantal verblijven was geschikt voor overnachting door groepen van 6 personen. Tijdens de controle troffen de handhavers 18 toeristen aan uit verschillende delen van de wereld waaronder uit Rusland, India, Mexico en Spanje. De kosten per ruimte per nacht varieerden van €60,- voor de kleinste ruimte met gemeenschappelijke douche tot €147,- afhankelijk van de grootte en het aantal personen. Het illegale hotel is voor drie maanden gesloten. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de eigenaar een boete krijgt van €20.500,- voor ieder appartement dat aan de woningvoorraad is onttrokken en die in dit geval kan oplopen tot €102.500,-

Vakantieverhuurders houden zich beter aan regels

Tijdens afgelopen Paasweekend zijn naar aanleiding van meldingen 11 adressen in onderzoek genomen wegens mogelijke illegale toeristische verhuur. Na controle bleken de meeste eigenaren veel beter dan de afgelopen jaren aan de voorwaarden voor vakantieverhuur te voldoen. Op zes adressen voldeden de eigenaren aan de gestelde voorwaarden. Drie adressen worden nog nader onderzocht.

Boete van €6000,- wegens niet melden vakantieverhuur

Twee eigenaren hadden de toeristische verhuur van hun woning niet gemeld bij de gemeente. Zij krijgen ieder een boete van €6.000,-. In 2017 werden tijdens de paasdagen 15 adressen onderzocht en werden 7 overtredingen geconstateerd waaronder sluiting van 3 illegale hotels. In 2016 waren dat er 17 overtredingen waaronder sluiting van 2 illegale hotels.

Wat zijn de belangrijkste regels en waarom zijn ze er?

Eigenaren mogen hun woning niet meer dan 60 dagen per jaar verhuren aan maximaal 4 toeristen per keer. Iedere keer dat een woning wordt verhuurd, moet de eigenaar dit melden via de website vakantieverhuur van de gemeente. Vanzelfsprekend moeten zij ook toeristen- en inkomstenbelasting betalen. De gemeente controleert hier scherp op. Ook tijdens de weekenden en op feestdagen. Met name omdat illegale verhuur vaak de nodige overlast geeft voor de omwonenden. Daarnaast is bij zogenaamde illegale hotels de brandveiligheid vaak ver onder de maat.

Meldpunt Zoeklicht voor illegale vakantieverhuur

Heeft u overlast van de verhuur aan toeristen en denkt u dat de verhuur niet conform de regels gebeurt? En zijn er op dit moment toeristen in de woning? Meld dit dan bij Zoeklicht via het gemeentelijke informatienummer 14 020. Het meldpunt voor illegale vakantieverhuur is het hele jaar door bereikbaar op:

  • Maandag t/m woensdag van 9.00 tot 17.00 uur
  • Donderdag en vrijdag van 9.00 tot 22.00 uur
  • Zaterdag, zondag en op feestdagen van 14.00 tot 22.00 uur

We proberen de woning zo snel mogelijk te bezoeken. Belangrijk is dat er, op het moment van melden, toeristen aanwezig zijn in de woning. U kunt ook een meldingsformulier invullen via www.amsterdam.nl/zoeklicht.