AMSTERDAM - Wie houdt er niet van een groene stad? U wilt het graag nóg groener? Goed nieuws: u kunt een buurtplan indienen voor meer groen. Goede plannen worden gefinancierd.

In het plan staat wat u gaat doen met buurt­be­wo­ners om het groen in de buurt te ver­be­te­ren of uit te brei­den. En ook: hoeveel denkt u dat dit gaat kosten en wie gaat de boel onderhouden? Onderaan dit artikel staat hoe u uw plan kunt indienen. Maar om alvast in de stemming te komen, hier het verhaal over het Kostpleintje…

Het Kostpleintje
In het hart van de Weteringbuurt in stadsdeel Centrum ligt het Kostpleintje. Het Kostpleintje is een speelpleintje. Google kent het niet, maar het bestaat écht. En dat pleintje met dat speeltuintje was wat vervallen, maar werd de oase van de buurt.

Groene oase
Van achter een kopje espresso kijkt buurtbewoner Henk met positieve gevoelens terug op de afgelopen maanden. Op het Kostpleintje vond een metamorfose plaats. Henk: “Het was een aangenaam, spontaan en snel gebeuren. Het speelpleintje was vervallen en de bewoners staken de koppen bij elkaar. Het moest mooier en groener. Een aantal buurtbewoners dacht mee, en uiteindelijk hadden we een ontwerp waar iedereen blij mee was. Het Kostpleintje heeft nu klimplanten, een bloemen- en plantenlint en boomspiegeltuintjes.”

Alleraardigst gebeuren
“Het was een alleraardigst gebeuren. Gaandeweg werden steeds meer buurtbewoners enthousiast. Mensen klusten mee en en hielpen met het wieden, schoffelen, snoeien en aanharken van het speelpleintje. Die betrokkenheid komt goed uit, want het is de bedoeling dat buurtbewoners de onderhoudstaak voor het pleintje overnemen van de gemeente. Wij vinden het tuinieren geen zeurderige verplichting, door het enthousiasme van de mensen levert het juist energie op!"

Fleurig en stralend
“Het pleintje ligt er fleurig en stralend bij. Sterker nog: het pleintje is langzaam maar zeker het ‘Groene Hart’ van de Weteringbuurt gaan heten onder de bewoners. Dat klinkt goed, en dat maakt mensen ook vrolijk. Toen het pleintje af was, is het project afgesloten met een gezamenlijke ‘plant-dag’. Hier waren veel buurtbewoners en vertegenwoordigers van het stadsdeel bij. De cafés in de buurt droegen bij met broodjes, hapjes en flessen wijn. Volgende week is er weer een straatborrel!"

Bankje in de zon
Het pleintje wordt nu weer gebruikt als speeltuin voor buurtkinderen. Ook voor ouders is het lekker vertoeven: de nieuwe bankjes staan precies in de strook waar de zon invalt. Daarnaast draagt de vergroening bij aan de biodiversiteit en wateropvang in de buurt. Met de circulaire materialen en de compostbak is het pleintje lekker duurzaam. De overlast nam af sinds de herinrichting. De buurtbewoners zijn het pleintje ook intensiever gaan gebruiken.

Lopend vuurtje
Over het contact met het stadsdeel en het regelen van het budget zegt Henk: “Dat is heel soepel verlopen. Ik moet zeggen dat we goede medewerking hebben gehad van het stadsdeel.” Het geheel is volgens Henk ook erg spontaan en snel verlopen; het initiatief ging als een lopend vuurtje door de buurt. En dat het goed heeft uitgepakt, staat als een paal boven water: “In mijn ervaring is dit een hele aantrekkelijke gelegenheid om je buurt te vergroenen en verfraaien. Maar ook om met buurtbewoners spontaan iets aardigs en een blijvend verband te organiseren. En ik zit echt niet te overdrijven, het komt recht uit mijn hart!”

Een groen idee?
Met uw plan voor de organisatie en het onderhoud voor groen in uw buurt kunt u terecht bij zelfbeheer. Wij nemen contact met u op over de mogelijkheden voor begeleiding, planning en financiering.

Ook bestaat de mogelijkheid om via de ‘Vergroen je Buurt’ een subsidie tot € 5000,- aan te vragen. Zie: Subsidie