AMSTERDAM - Op 20 november 2019, maakte de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (ODNHN) bekend dat de gemeente Amsterdam het tweede deel van Strandeiland kan aanleggen. Met de aanleg zou mogelijk teveel stikstof vrij komen, maar door maatregelen die de stikstofuitstoot tijdens de werkzaamheden beperken, kan de aanleg toch doorgaan.

Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling): “In Amsterdam willen we onze stikstofuitstoot niet alleen op papier verminderen, maar er met concrete maatregelen voor zorgen dat die uitstoot ook daadwerkelijk minder wordt. Want de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof was duidelijk: de kwaliteit van onze natuur is in het geding. Daarom ben ik blij dat de ontwikkeling van Strandeiland op een verantwoorde manier kan doorgaan.”

Maatregelen
Voor de aanleg van de eerste fase van Strandeiland wordt al gewerkt met aangepaste boten, die een minimale stikstofuitstoot hebben. Ook de boten die volgend jaar voor het landmaken van de tweede fase worden ingezet, zullen worden aangepast. Daarnaast wordt er over kortere afstanden gevaren, waardoor de uitstoot verder afneemt. Door deze maatregelen te nemen, blijven de werkzaamheden binnen de toegestane emissieruimte en kan er zonder vertraging worden doorgewerkt.

Strandeiland
Het nieuwe stadsstrand en het eerste deel van Strandeiland worden nu aangelegd. Op termijn komen daar de eerste 5.000 woningen, scholen, sportvelden en commerciële voorzieningen. De aanleg van de tweede fase start in 2020. Daar komen op termijn nog eens 3.000 woningen.