AMSTERDAM - Als u geen bijsluiter kunt lezen, heeft u een probleem. Maar aan dat probleem valt iets te doen. Iemand legt het even aan u uit, of u volgt gratis taallessen. Op AT5 ziet u momenteel waar laaggeletterden nog meer tegenaan lopen.

Een tipje van de sluier: we weten dat Amsterdammers die moeite hebben met lezen en schrijven, niet altijd hun kinderen kunnen helpen met huiswerk. Ook een gesprekje met de juf of meester op school is niet gemakkelijk. Soms heeft laaggeletterdheid zelfs gevolgen voor de gezondheid. Mensen begrijpen de dokter niet. Of ze krijgen een receptje mee, maar snappen de bijsluiter niet. Dan heb je bijvoorbeeld suikerziekte, en weet je niet wat je moet doen en laten. Levensgevaarlijk! Lekker dan.

Schamen?!
En het erge is: laaggeletterden schamen zich vaak. Zo vertelde onderzoeker laaggeletterdheid Maurice de Greef dat hij meemaakte dat iemand altijd een mitella bij zich had om maar niet ter plekke een formulier in te hoeven vullen. Nou, in plaats van schamen en verhullen, is het beter om aan een probleem te werken. Schaamte is alleen voor mensen die oordelen over anderen.

Aanmelden voor gratis taallessen
Amsterdam telt 150.000 laaggeletterden. Dit komt neer op 1 op de 5 Amsterdammers. In de stadsdelen Zuidoost, Nieuw-West en Noord is dat zelfs 1 op de 3. Laaggeletterden zijn mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en omgaan met computers. Amsterdam zet zich in om laaggeletterden te helpen en biedt gratis taalcursussen aan.
Zie: www.amsterdam.nl/taal

Televisie over Laaggeletterdheid
Cabaretier Jeffrey Spalburg gaat op stap met verschillende Amsterdamse laaggeletterden. Hij ontdekt wat de invloed is van laaggeletterdheid op hun dagelijks leven. Deze week is hij bij Fatiha, die ons meer vertelt over haar situatie. De afleveringen ziet u op Amsterdam informeert op de televisiezender AT5.