AMSTERDAM - Wist u dat er in Amsterdam ongeveer 1 miljoen bomen staan? Best veel, hè? Bomen zijn dan ook erg belangrijk voor de stad. Ze geven schaduw, vangen water op (een boom drinkt ongeveer 500 liter per dag!) en geven zuurstof. Daarmee helpen ze de stad te beschermen tegen extreme regen én droogte. En groen in je woonomgeving is ook gewoon mooi en geeft energie. Omdat we bomen zo belangrijk vinden, mag u gratis een boom laten planten in uw tuin.

Lijkt het u wat? Dan kunt u de subsidie Aanplant nieuwe bomen aanvragen. De subsidie kan worden aangevraagd door huiseigenaren, VvE's en huurders. Als huurder moet u wel toestemming hebben van de verhuurder. De meeste woningbouwcorporaties geven standaard goedkeuring voor een boom met deze subsidie. De boom moet aan een aantal voorwaarden voldoen en geplant worden door een gecertificeerd bedrijf. Deze kosten worden ook vergoed. De subsidie per boom kan oplopen tot maximaal € 5.000,-.

Voorwaarden
Niet iedere boom komt voor subsidie in aanmerking. Als u een bonzaiboompje in een pot in uw achtertuin wilt zetten, dan mag dat natuurlijk. Maar daarvoor krijgt u helaas geen subsidie van de gemeente. De boom die u wilt planten moet een stamomtrek van minimaal 20 centimeter hebben, hij moet winterhard zijn en het mag geen exoot, knot-, lei- of vormboom zijn. De boom moet in de volle grond geplant worden door een erkend boomverzorgingsbedrijf. En het moet gaan om een nieuwe boom. Bomen die u verplicht moet planten, als compensatie voor een gekapte boom, komen dus niet in aanmerking voor subsidie.

Waarom gratis bomen?
Als gemeente vinden we het belangrijk dat Amsterdam een groene stad is. Daar zorgen we graag voor, samen met u. Want we kunnen het niet alleen. De stad wordt steeds voller. We moeten daarom slimmer omgaan met het groen. We proberen zoveel mogelijk groen aan te leggen in tuinen en op schoolpleinen, daken en gevels. Tegels eruit, groen erin! Groen ontstresst, gaat wateroverlast tegen en geeft verkoeling bij hitte. Zo maken we samen een zo leefbaar mogelijke stad voor mens en dier. En beschermen we de stad tegen de effecten van het veranderende klimaat.

Meer weten
Subsidie Aanplant nieuwe bomen