AMSTERDAM - Vandaag, donderdag 30 november, is Leen van Tol benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontvangt de koninklijke onderscheiding vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de modewereld. De onderscheiding werd uitgereikt door locoburgemeester Touria Meliani in Theater Tuschinski.


Van Tol wordt door velen beschouwd als de beste ‘pattern dressmaker’ van Nederland. Hij maakte samen met de fameuze couturier Frank Govers haute couture collecties voor shows in onder andere New York, Dubai en Abu Dhabi. Ook werkte Van Tol voor de bekende modeontwerpers Sheila de Vries en Jan Taminiau, met wie hij onder andere de kleding voor Koningin Beatrix maakte, en de beroemde jurken die Koningin Máxima droeg bij de inhuldiging in 2013.

Van Tol maakte kleding voor popgroepen als The Dolly Dots, en voor internationale sterren zoals Rihanna en Solange. Daarnaast doceert van Tol aan de opleiding Meester Coupeur.

Orde van Oranje-Nassau

De onderscheiding wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje-Nassau: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid.