AMSTERDAM - Afgelopen zaterdag vormde de Nieuwezijds Voorburgwal Noord onderdeel van het zij-programma van de Placemaking Week. Een mix van geïnteresseerde deelnemers zorgde voor een gevarieerde middag.

De Placemaking Week is een meerdaagse internationale conferentie over de ontwikkeling van steden waarbij de lokale dynamiek centraal staat. Als side-event van de conferentie waren buurtbewoners, belangstellenden en deelnemers aan de Placemaking Week de hele dag welkom bij Akhnaton op de Nieuwezijds Kolk. Het thema was: “Ken je Nieuwezijds(?)!”

Speurtochten, rondleidingen en workshops

Vanuit het Amsterdam Museum werden rondleidingen op en rond de Nieuwezijds Voorburgwal gegeven. Verschillende bijzondere huizen en stegen kwamen langs, zoals het Korenmetershuisje, maar ook het Blaeu Erf en het Makelaarscomptoir op Nieuwezijds nummer 75.

Wie zin had in een speurtocht, kon aan de slag met allerlei lastige vragen over het gebied. Daarnaast was er ook de gelegenheid om buurtbewoners te ontmoeten tijdens de workshop “Meet the locals”.

Discussie

Tenslotte was er ruimte voor discussie en konden deelnemers hun mening uiten over de buurt. Met de herinrichting en verandering van rijrichting van de Nieuwezijds op komst, bleek dit geen slecht idee. Vanuit verschillende hoeken kwamen suggesties binnen. Enkele voorbeelden zijn de inrichting van de Nieuwezijds als langgerekt park, het creëren van een straatbibliotheek, het terugdringen van commerciële terrassen en parasols om ruimte te maken voor openbare zitgelegenheid.

Wil jij ook je ideeën over de Nieuwezijds kwijt? Stuur een e-mail naar Danielle Meiboom, projectleider Nieuwe Zijde, via D.Meiboom@amsterdam.nl.