AMSTERDAM - Op de dag dat hij afscheid nam als voorzitter van bestuur van het Friendship Sport Center (FSC) kreeg Denis Brouwer de Frans Banninck Coqpenning van de gemeente Amsterdam uit handen van wethouder sport Eric van den Burg. Denis Brouwer heeft zich vijftien jaar lang als bestuurder ingezet voor het sporten door kinderen met een beperking.

Het Friendship Sports Center is het enige sportcomplex in Europa dat volledig is uitgerust voor kinderen en jongeren met een beperking. Met twee voetbalvelden, een sintelbaan, een verspringbak, een extra verwarmd zwembad, een aangepaste fitnessruimte, sportzaal en een dojo vinden wekelijks tweeduizend kinderen en jongeren hier in Amsterdam Noord de sportieve uitdaging die past bij hun capaciteiten.

Van Only Friends naar uniek sportcentrum

Het sportcentrum komt voort uit de sportclub Only Friends, opgericht in 2002. Deze sportvereniging voor kinderen met een beperking telt inmiddels 630 leden en is een van de grootste gebruikers van het FSC. Denis Brouwer, zelf vader van een meervoudig gehandicapte dochter, is vanaf het begin als bestuurder betrokken bij Only Friends. Naast een drukke baan in het bedrijfsleven heeft hij zich met enthousiasme en tomeloze energie ingezet voor de realisatie van het unieke sportcentrum dat uiteindelijk in 2010 werd geopend, toen nog met de naam Ronald MacDonald Centre.

Brouwer wist het FSC door een financieel moeilijke periode te loodsen, meer sponsors aan het centrum te verbinden en de maatschappelijke betekenis van het centrum verder te vergroten. Inmiddels biedt het sportcentrum sportfaciliteiten aan meerdere sportverenigingen, ook voor kwetsbare ouderen bijvoorbeeld. En jaarlijks doen zo’n honderd stagiaires werkervaring op bij FSC. Het sportcentrum is ook een leerwerkbedrijf en biedt een dagbestedingsprogramma aan voor jongeren met een pgb.

Meer weten? Bekijk de website van het FSC.