AMSTERDAM - Gemeente Amsterdam roept iedereen op om zaterdag om 18 uur naar de Dam te komen om stil te staan bij de oorlog in Oekraïne. Amsterdam sluit hiermee aan bij een groot aantal Europese steden dat vergelijkbare bijeenkomsten organiseert uit solidariteit met de Oekraïners. De manifestatie met muziek, zang en verschillende sprekers vindt plaats van 18:00 tot 19:00 uur. Burgemeester Halsema opent de bijeenkomst met een toespraak.

Op het programma staan onder meer Het Nederlands Philharmonisch Orkest, Trijntje Oosterhuis en Dwight Dissels, Het Amsterdams Andalusisch Orkest en sprekers als de gevluchte studente Taisiia Kosenok, Emiel de Sévrèn Jacquet, Honorair Consul voor Oekraïne in Nederland, uitgever Derk Sauer en de Amsterdamse stadsdichter Marjolijn van Heemstra. Presentatie wordt verzorgd door Katja Schuurman. De bijeenkomst wordt afgesloten met 2 minuten stilte gevolgd door het Oekraïense volkslied.

#AmsterdamWithUkraine #CitiesWithUkraine
Meer dan twee miljoen mensen zijn de afgelopen weken op de vlucht geslagen voor de verschrikkingen van de oorlog in hun land. Honderden van hen zijn inmiddels in Amsterdam aangekomen, op zoek naar een veilig onderkomen. Om stil te staan bij de vele slachtoffers van de oorlog en om solidariteit te betuigen met Oekraïne en de Oekraïense bevolking sluit Amsterdam zich aan bij de oproep van EuroCities, het netwerk van Europese steden, om zaterdag om 18 uur in alle steden samen te komen.

De steunbetuiging is een initiatief van Dario Nardella, voorzitter van het samenwerkingsverband Eurocities en burgemeester van Florence. Vele Europese steden doen mee, waaronder Amsterdam, Bologna; Brussel; Edinburgh; Florence; Frankfurt; Genua; Gent; Den Haag; Leipzig; Marseille; Milaan; Nice; Parijs; Palermo; Riga; Rome; Rotterdam; 's Hertogenbosch, Sevilla; Stuttgart; Stockholm; Tallinn; Tirana; Turijn, Riga en Zagreb