AMSTERDAM - Het is weer rustig in Amsterdam. Rond 21.30 uur vanavond hebben politie en ME nog bijeenkomsten beëindigd, dit gebeurde op verschillende plekken in het centrum zoals het Leidseplein, Bloemgracht, Reguliersdwarsstraat en Wolvenstraat. In totaal heeft politie Amsterdam vandaag 50 aanhoudingen verricht waarvan negen voor openlijke geweldpleging. Bij de ontruiming van de Westerstraat zijn drie politiemensen lichtgewond geraakt.


Op het Leidseplein, Wolvenstraat en Bloemgracht is de ME ingezet nadat de sfeer hier grimmig werd en de politie agressief werd bejegend door de aanwezige mensen. Ook was er op het Leidseplein sprake van enkele vechtpartijen. Eerder werd de ME al ingezet om een deel van het Vondelpark en de Westerstraat te ontruimen. Ook hier was sprake van een agressief gedrag van mensen onder invloed van alcohol en drugs.

Ondanks dat evenementen, vrijmarkten en festiviteiten niet zijn toegestaan was het vandaag op veel plaatsen in Amsterdam te druk, waaronder in het Vondelpark, de Noordermarkt, in de Jordaan, Amstelveld en in het Westerpark. Mensen uit alle delen van het land waren naar Amsterdam gereisd, ondanks de dringende oproep om dit niet te doen. En ook de Amsterdammers zelf gingen massaal de stad in. De gemeente heeft via social media opgeroepen zich aan de coronamaatregelen te houden, politie en handhaving hebben overal in de stad gewaarschuwd en waar nodig opgetreden. Verschillende parken zoals het Oosterpark en Sarphatipark zijn in de loop van de middag gesloten en een deel van het Vondelpark is door de ME ontruimd.

Westerstraat
De Mobiele Eenheid heeft rond 20.30 uur opgetreden in de Westerstraat om de honderden aanwezigen hier weg te sturen. De groep hield zich niet aan de coronaregels, was agressief tegen handhavers en er waren onderlinge vechtpartijen. Bij de ontruiming zijn drie politiemensen licht gewond geraakt.

Parken
In het Vondelpark werd het al vroeg op de dag veel te druk waarna de ingangen zijn gesloten, wat betekende dat er geen nieuwe mensen in mochten. Toch bleven mensen komen door over de hekken te klimmen. Een grote groep mensen klonterde samen bij het beeld van Vondel, hield geen afstand, luisterde niet naar waarschuwingen en gedroeg zich onder invloed van alcohol en drugs agressief tegenover handhaving. Daarop is besloten om dit deel van het park door de ME te ontruimen. Hierna bleef het park dicht. Ook de drukte in het Westerpark gaf aanleiding om het gebied af te sluiten. Nadat er gewaarschuwd werd voor de avondklok door de politie, besloten de laatste mensen ook hier te vertrekken. Het Vondelpark blijft tot morgenochtend gesloten, het Oosterpark, Westerpark en Sarphatipark zijn inmiddels weer toegankelijk.

Alcoholverbod
Vanaf 20.00 uur gold een alcoholverkoopverbod waar scherp op gehandhaafd is. Omdat de drukte in de stad aan het begin van de avond nog te groot was, riep de burgemeester al eerder alle horecaondernemers op, om vanaf 19.00 uur geen alcohol meer te verkopen. De horeca heeft hier vanavond gehoor aangegeven. Horecazaken die zich vandaag niet aan de regels hielden zijn geregistreerd. Alle registraties gaan verder bekeken worden, mogelijk volgen daar nog sancties op.

Koningsnacht
In de nacht van maandag op dinsdag heeft de politie op diverse plekken in de stad verschillende grote en kleinere feesten beëindigd. De meeste feesten zijn beëindigd nadat de politie een melding van geluidsoverlast kreeg over het betreffende huisfeest. Feestgangers zijn zowel beboet als gewaarschuwd. Ook zijn er twee grote feesten beëindigd. In een bedrijfspand aan de Nes en op een feest in Diemen zijn in totaal 150 feestgangers beboet voor het overtreden van de coronawetgeving. Tegen de organisatie van deze feesten wordt een bestuurlijke rapportage opgemaakt.