AMSTERDAM - De Mobiele Eenheid heeft zojuist opgetreden in de Westerstraat om de honderden aanwezigen er weg te sturen. De groep hield zich niet aan de coronaregels, was agressief tegen handhavers en er waren onderlinge vechtpartijen.


Ondanks dat evenementen, vrijmarkten en festiviteiten niet waren toegestaan was het vandaag op veel plaatsen in Amsterdam te druk, waaronder in het Vondelpark, Noordermarkt, in de Jordaan, Amstelveld en in het Westerpark. Mensen uit alle delen van het land waren naar Amsterdam gereisd, ondanks de dringende oproep dit niet te doen. En ook de Amsterdammers zelf gingen massaal de stad in. De gemeente heeft via social media opgeroepen zich aan de coronamaatregelen te houden, politie en handhaving hebben overal in de stad gewaarschuwd en waar nodig opgetreden. Verschillende parken zoals het Oosterpark en Sarphatipark zijn in de loop van de middag gesloten en een deel van het Vondelpark is door de ME ontruimd.

In het Vondelpark werd het al vroeg op de dag veel te druk waarna de ingangen zijn gesloten, wat betekende dat er geen nieuwe mensen in mochten. Toch bleven mensen komen door over de hekken van het park te klimmen. Een grote groep mensen klonterde samen bij het beeld van Vondel, hield geen afstand, luisterde niet naar waarschuwingen en gedroeg zich onder invloed van alcohol en drugs agressief tegenover handhaving. Daarop is besloten om dit deel van het park door de ME te ontruimen. Hierna bleef het park dicht. Ook de drukte in het Westerpark gaf aanleiding om het gebied af te sluiten waardoor mensen er niet meer in kunnen. Het Vondelpark, Oosterpark en Sarphatipark blijven zeker tot morgenochtend gesloten.

Alcoholverbod
Vanaf 20.00 uur geldt een verbod op de verkoop van alcohol waar scherp op gehandhaafd wordt. Omdat de drukte in de stad te groot was, heeft de burgemeester eerder vanavond, alle horecaondernemers opgeroepen vanaf 19.00 uur geen alcohol meer te verkopen. Burgemeester Halsema vraagt iedereen naar huis te gaan en de stad netjes achter te laten. De komende uren zal de driehoek alert zijn en optreden tegen overtreden van de coronaregels. Ook de avondklok wordt gehandhaafd.

Koningsnacht
Vannacht heeft de politie op diverse plekken in de stad verschillende grote en kleinere feesten beëindigd. De meeste feesten zijn beëindigd nadat de politie een melding van geluidsoverlast kreeg over het betreffende huisfeest. Feestgangers zijn zowel beboet als gewaarschuwd. Ook zijn er twee grote feesten beëindigd. In een bedrijfspand aan de Nes en op een feest in Diemen zijn in totaal 150 feestgangers beboet voor het overtreden van de coronawetgeving. Tegen de organisatie van deze feesten wordt een bestuurlijke rapportage opgemaakt.