AMSTERDAM - Vanaf 20 april tot en met 10 mei 2024 is de documentairefilm Verdwenen Stad voor iedereen gratis te bekijken op Eye Film Player, het streamingplatform van Eye Filmmuseum. Verdwenen Stad van regisseur Willy Lindwer brengt op indringende wijze in beeld hoe tijdens de Tweede Wereldoorlog tienduizenden onschuldige Joodse medeburgers uit Amsterdam werden weggevoerd naar concentratie- en vernietigingskampen. De documentaire werpt ook licht op de rol van de gemeente en de gemeentetram in het bijzonder.

Burgemeester Halsema: "De rol die de gemeente heeft gespeeld bij de deporatie van tienduizenden Amsterdammers vervult ons met afschuw. Mede dankzij GVB en Eye Filmmuseum kunnen alle Nederlanders deze belangrijke film de komende weken gratis bekijken. Ik hoop dat heel veel mensen de film gaan bekijken en wil vooral de Amsterdamse docenten aanmoedigen om dat samen met hun leerlingen te doen."

Op 25 april zijn 700 Amsterdamse scholieren en mbo-studenten uitgenodigd om samen met burgemeester Halsema en GVB-directeur Claudia Zuiderwijk de documentaire in Koninklijk Theater Tuschinski te bekijken. De gemeente dankt Koninklijk Theater Tuschinski en het Nederlands Filmfonds voor het mede mogelijk maken van deze speciale vertoning.