AMSTERDAM - Vandaag, donderdag 15 februari 2024, hebben Jan Benthem en Mels Crouwel de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen uit handen van locoburgemeester Hester van Buren. De architecten ontvingen de onderscheiding voor hun grote architectonische en stedenbouwkundige bijdrage aan de stad Amsterdam.


Benthem en Crouwel, oprichters van het gelijknamige architectenbureau, hebben meer dan veertig jaar lang in Nederland en daarbuiten een groot en toonaangevend oeuvre tot stand gebracht. De gebouwen zijn te herkennen aan de tijdloze en esthetische signatuur, waarbij de bruikbaarheid altijd voorop staat.

Vrijwel iedere Amsterdammer kent de gebouwen van Benthem en Crouwel. Zo ontwierpen zij Schiphol Plaza, de Cuyperspassage, de stations van de Noord-Zuidlijn, maar ook het busstation op het Centraal Station met de overkapping aan het IJ. Ook ontwierpen zij voor een groot aantal musea en andere voor een groot publiek toegankelijke gebouwen. Zo waren zij betrokken bij de restauratie en uitbreiding van het Anne Frankhuis, het Stedelijk Museum en de Ziggo Dome.

Vanwege de grote betekenis van Benthem en Crouwel voor vele openbare gebouwen en voorzieningen in het Amsterdamse stadsbeeld, ontvangen zij beiden de Frans Banninck Cocqpenning.

Frans Banninck Cocqpenning

De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Voor de penning komen ook mensen in aanmerking die uitzonderlijk grote prestaties voor Amsterdam hebben verricht op sportief, wetenschappelijk, journalistiek, kunstzinnig, politiek, economisch gebied met een landelijke of internationale uitstraling.