AMSTERDAM - Vandaag ontving Jaap Wertheim tijdens zijn afscheid als lid van de raad van toezicht van de Hollandsche Schouwburg de Frans Banninck Cocqpenning uit handen van burgemeester Halsema. De heer Wertheim krijgt de onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet voor het Amsterdams cultureel erfgoed.

In 1971 startte hij als penningmeester van het Scapino Ballet en was hij betrokken bij de onderhandelingen om het pand te verwerven waarin nu jeugdtheater De Krakeling zit. Eind jaren tachtig trad de heer Wertheim toe tot het bestuur van de Stichting Joods Historisch Museum en werd hij ook lid van de raad van toezicht van de Stichting Hollandsche Schouwburg. Hij zorgde er mede voor dat deze herinneringsplek onder de hoede werd gebracht van het Joods Historisch Museum. Daarmee werd de toekomst van dit gebouw veiliggesteld.

Als kind moest de heer Wertheim onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nog steeds geeft hij regelmatig spreekbeurten op Amsterdamse en andere scholen in het land over zijn eigen onderduikervaringen. Als toezichthouder was hij ook intensief betrokken bij de oprichting en totstandkoming van het Nationaal Holocaust Museum.

De heer Wertheim was ook lange tijd voorzitter van de Stichting André Volten. Deze stichting heeft als doel om het oeuvre van deze Amsterdamse kunstenaar te behouden. In 2017 richtte de heer Wertheim de Stichting Kunst in Vrijheid op. Deze stichting beoogt om in 2020 de viering van 75 jaar bevrijding aan te grijpen om aandacht te schenken aan kunstenaars die waar ook ter wereld door onderdrukking en censuur niet in staat zijn om zich vrij te kunnen uiten.