AMSTERDAM - Gisteren, op maandag 12 november, heeft René Kouwenberg de Frans Banninck Cocqpenning uitgereikt gekregen voor zijn inspanningen voor de Passenger Terminal Amsterdam en voor de stad. Hij krijgt de onderscheiding bij de aankondiging van zijn vertrek als directeur van de PTA tijdens de Captains Cocktail. De penning wordt uitgereikt door de voorzitter van het Presidium van de gemeenteraad, Rik Torn.

De heer Kouwenberg was directeur van de PTA sinds de opening in het jaar 2000. Onder zijn leiding heeft de PTA meerdere internationale prijzen gewonnen. Zo werd deze in 2015-2016 uitgeroepen tot beste cruise terminal ter wereld. Ook stond hij aan de wieg van het Amsterdam Diner, dat al sinds 1992 bekend staat als een van de meest succesvolle en langslopende benefietdiners van Nederland. Het diner ontstond in 1992 toen het Wereld Aidscongres plotseling moest uitwijken van de Verenigde Staten naar Amsterdam, omdat de VS in die tijd met HIV geïnfecteerde mensen weigerde.

De heer Kouwenberg was als directeur van het Pullitzer Hotel één van de grondleggers van het Prinsengrachtconcert. Hij was erbij toen het idee ontstond aan de bar van Hotel Pullitzer en hij heeft zich lange tijd ingezet voor het concert als voorzitter van de Stichting Prinsengrachtconcert. Het concert maakt al jaren klassieke muziek op een laagdrempelige manier toegankelijk voor een breed publiek. René Kouwenberg wordt als directeur vervangen door de huidige commercieel directeur van de PTA, Dick de Graaff.

Frans Banninck Cocqpenning
De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Het zijn mensen die uit hoofde van hun (betaalde) functie in allerlei comités en stichtingen zitting hebben gehad en op die manier veel voor Amsterdam hebben gedaan en betekend. Voor de penning komen ook mensen in aanmerking die uitzonderlijk grote prestaties voor Amsterdam hebben verricht op sportief, wetenschappelijk, journalistiek, kunstzinnig, politiek, economisch gebied met een landelijke of internationale uitstraling.