AMSTERDAM - Vandaag, 31 oktober 2021, heeft Jan Wijn de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen uit handen van locoburgemeester Simone Kukenheim. Hij ontvangt de onderscheiding vanwege zijn grote artistieke en pedagogische verdiensten als pianist en hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam.


Wijn is een van de meest gewaardeerde en succesvolle pianopedagogen van Nederland. Sinds 1967 is hij als hoofdvakdocent piano verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

In de zestig jaar dat hij les gaf leidde hij met gezag, humor en eigenzinnigheid piano-grootheden als Ronald Brautigam, Wibi Soerjadi, Ivo Janssen, Marietta Petkova, Hannes Minnaar en Lucas en Arthur Jussen op. Nationaal maar ook internationaal wordt Wijn geprezen voor zijn muzikale inzicht en voor zijn grote bijdrage aan de Nederlandse muziekwereld.

Naast zijn werk als pedagoog en concertpianist nam Wijn ook zitting in jury's van nationale en internationale concoursen, en was hij jarenlang lid van de Raad van Advies van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

In 2009 is Wijn benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ter gelegenheid van zijn afscheid van het Conservatorium van Amsterdam ontvangt Jan Wijn de Frans Banninck Cocqpenning.