AMSTERDAM - Het college van B&W ondersteunt het Friendship Sports Centre in Amsterdam-Noord met een bijdrage van 250.000 euro per jaar, zodat kinderen en jongeren met een beperking de komende jaren daar kunnen blijven sporten. “Het Friendship Sports Centre is voor Amsterdam van onschatbare waarde. Daarom hebben we besloten om tegemoet te komen aan hun verzoek voor een financiële bijdrage zodat jongeren met een beperking daar kunnen blijven duiken, kickboksen en rolstoelbasketballen”, zegt wethouder Simone Kukenheim (sport).

Het Friendship Sports Centre is een uniek sportcomplex in Amsterdam-Noord dat aan jongeren met een beperking een veilige sportomgeving biedt. De accommodatie is volledig uitgerust voor kinderen en jongeren met een beperking. Ook is er sprake van een kleinschalige dagbesteding voor gehandicapte jongvolwassenen.

De hoofdgebruiker van het centrum is de sportclub Only Friends. Dit is een omni-sportvereniging met 25 verschillende sporten en bijna 800 leden. Initiatiefnemer is Dennis Gebbink (Amsterdammer van het jaar 2007), die het centrum met het Ronald McDonald Kinderfonds, het bedrijfsleven en vele sponsors heeft gerealiseerd. Het centrum heeft een zwembad, sporthal, voetbalveld, atletiekbaan, diverse sportruimtes, kleedvoorzieningen, kantoorfaciliteiten en een kantine. “We zijn niet alleen zeer dankbaar voor de financiële steun, maar met deze subsidie laat de stad Amsterdam ook zien dat mensen met een beperking er ook bij horen”, zegt Etienne Spee, algemeen directeur van het Friendship Sports Centre.

Het sportcentrum verkeerde in zwaar weer nadat eerdere financiële steun van het Ronald McDonalds Kinderfonds eind 2017 eindigde. Sinds het centrum op eigen kracht verder moet, blijkt een sluitende exploitatie een uitdaging. De subsidiëring van het Friendship Sports Centre voor een bedrag van 250.000 euro per jaar past bij de college-ambitie om sporten toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Dit gebeurt door middel van sportstimuleringsprojecten, investeringen in toegankelijkheid van sportvoorzieningen en sportevenementen waaraan ook Amsterdammers met een beperking kunnen deelnemen.