AMSTERDAM - U bent de stad in geweest. U wilt op huis aan. Op uw fiets. Dacht u. Helaas. Fiets weg. Gejat. Welke Amsterdammer heeft ’t níet ooit meegemaakt? Of dat je in bepaalde buurten voor een prikkie een fiets krijgt aangeboden? De gemeente deed onderzoek naar fietsendiefstal. Wat kunt u zélf doen om het te voorkomen, en wat doet de gemeente ertegen?

Je fiets altijd aan iets vastzetten met een goed slot, is waarschijnlijk geen nieuws. Niet alleen slot door het voorwiel maar ook door het frame, hem door ons laten graveren met een uniek nummer en toch die aangifte doen als je fiets is gestolen. Dat zijn de belangrijkste tips.

Welke fietsen worden het snelst gestolen?

AMS Institute deed in onze opdracht onderzoek naar fietsendiefstal en de route die gestolen fietsen afleggen. 100 fietsen werden met een gps-tracker op slot gezet op 20 locaties met een hoog diefstalrisico. De fietsen waren niet-elektrisch, tweedehands en met een maximale waarde van zo’n € 350,-. De uitkomst:

  • Van de 100 fietsen werden er in een half jaar 70 gestolen.
  • Het snelst werden gestolen: fietsen die niet waren vastgemaakt en fietsen waarvan alleen het voorwiel op slot stond.
  • De meeste fietsen werden gestolen tussen 23.00 en 4.00 uur ’s nachts, op maandag en woensdag.
  • De meeste gestolen fietsen bleven opvallend genoeg in Amsterdam en werden zelfs weer gebruikt in de gebieden waar ze waren gestolen.

Vast aan nietje of in stalling

Fietsen die vaststaan aan een nietje of een rek, of die in een stalling staan, worden minder gestolen. Zo was campus Roeterseiland een beruchte plek waar veel fietsen werden gestolen en aangeboden. Dat is gestopt nu de universiteit een fietsenstalling in het gebouw heeft.

55.000 fietsparkeerplekken erbij

Ook daarom hebben we er de laatste jaren veel stallingen bijgebouwd. Neem de 2 enorme fietsenstallingen op Amsterdam CS onder water, die begin 2023 zijn geopend, met in totaal 11.000 parkeerplekken. De eerste 24 uur parkeren is daar gratis.

Op straat komen er ook parkeerplekken bij, vooral in drukke gebieden. Áls de ruimte op straat het tenminste toelaat. Daarom maken we van autoparkeerplekken steeds vaker fietsparkeerplekken. De stoepen staan anders te vol en zorgen voor overlast voor voetgangers en mensen met een beperking. Op 1 autoparkeerplek kunnen 10 fietsen staan.

Daarnaast maken we dubbel gebruik van de ruimte die er is: in uitgaansgebieden zoals de Albert Cuypmarkt projecteren we ’s avonds fietsparkeervakken op de plek waar overdag marktkramen staan.

Alles bij elkaar opgeteld hebben we er vanaf 2017 ruim 55.000 fietsparkeerplekken in de stad bijgekregen.

Als het leed is geleden…

Is uw fiets gestolen? De politie deelt de aangiftegegevens met het Fietsdepot. Mocht uw gegrafeerde gestolen fiets daar opduiken, dan worden de gegevens gekoppeld. U krijgt uw fiets dan gratis bij u thuisbezorgd.

Op amsterdam.nl/fietsgraveren kunt u vinden wanneer u uw fiets bij u in de buurt kunt laten graveren. Handig om een foto van uw fiets en het framenummer te maken, zodat u deze bij een eventuele aangifte bij de hand heeft.

En koopt u een fiets tweedehands, bijvoorbeeld via Marktplaats, dan kunt u via stopheling.nl controleren of het niet om een gestolen fiets gaat. Zo doorbreken we het fietsdiefstalcircuit.

Meer weten