AMSTERDAM Gister is Femke Halsema door Commissaris van de Koning Johan Remkes beëdigd als nieuwe burgemeester van Amsterdam.

Toespraak
Na haar beëdiging sprak Halsema de Amsterdamse gemeenteraad en de aanwezigen toe. De tekst van haar speech is hier te vinden. Hiervoor geldt dat het gesproken woord leidend is.

Profiel
Femke Halsema werd op 25 april 1966 geboren en groeide op in Enschede. Opgeleid als criminoloog bekleedde zij diverse posities in het openbaar bestuur waaronder fractievoorzitter in de Tweede Kamer en politiek leider van GroenLinks. In 2011 verliet zij na twaalf jaar de landelijke politiek om meer praktisch bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Sinds haar vertrek werkte zij als bestuurder in het bedrijfsleven, in de semipublieke sector en in de cultuur. Ook publiceerde Halsema haar politieke memoires Pluche en schreef zij het essay voor de maand van de filosofie Macht en verbeelding. Afgelopen jaar maakte zij het theatercollege Een vrij land over de Nederlandse identiteit. Halsema woont sinds haar studententijd in Amsterdam. Zij woont samen met haar man Robert Oey en hun twee kinderen.