AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam neemt in overleg met de politie, GVB en de NS extra verkeersmaatregelen tijdens een demonstratie aanstaande zondag. De organisatie vraagt met de optocht aandacht voor de thema’s klimaatverandering en rechtvaardigheid. Naar verwachting lopen enkele tienduizenden deelnemers mee, waardoor op verschillende plekken in de stadsdelen Centrum en Zuid verkeershinder zal ontstaan. Maatregelen zoals verkeersregelaars, tekstkarren en de omleiding van trams en bussen moeten de hinder zoveel mogelijk beperken.

De Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier en politiechef) staat voor de vrijheid van meningsuiting en beschermt het grondwettelijk recht om te demonstreren. Tijdelijke overlast voor het verkeer is gebruikelijk bij demonstraties en wordt door de driehoek beoordeeld als acceptabel. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat de optocht gevolgen heeft voor de openbare orde in de stad. De inzet van gemeente, politie en vervoersbedrijven is gericht op de veilige doorstroming van de lopende demonstratie, het beperken van hinder voor andere verkeersdeelnemers en een snelle terugkeer naar de situatie dat alle straten in de stad weer open zijn.

De demonstratie start om 13.00 uur op de Dam en loopt via Rokin, Vijzelstraat, Weteringschans, Leidseplein, Stadhouderskade, Hobbemastraat, Paulus Potterstraat, Van Baerlestraat naar het Museumplein. Deelnemers aan de demonstratie moeten aanwijzingen van de politie opvolgen zodat de doorstroom vanaf de Dam goed op gang komt. Het is in ieders belang dat de demonstratie in beweging blijft tot het eindpunt op het Museumplein is bereikt.

GVB leidt zondag een aantal tram- en buslijnen om en enkele lijnen op de route van de demonstratie vervallen tijdelijk. Reizigers in Amsterdam krijgen daarom het advies hun reis te plannen op gvb.nl of in de GVB-app Gappie. De NS verlengt treinen van en naar Amsterdam en zet in op spreiding over de stations Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid.