AMSTERDAM - In 2021 komen er extra kentekencamera’s in onze stad, langs de S100 (de ringweg rond het centrum) en in het hart van de stad. Dat zijn 2 extra cameraringen in de binnenstad naast het huidige netwerk van kentekencamera’s langs de A10, die gebruikt worden voor het handhaven van de milieuzone. We kunnen het verkeer in de stad zo beter onderzoeken, regelen en handhaven.

De camera's helpen ons om de stad bereikbaar te houden, bruggen en kademuren te beschermen en te zorgen dat het verkeer kan doorstromen. We kunnen bijvoorbeeld handhaven op bepaalde tijden of op zwaar verkeer of taxi’s. Het draagt ook bij aan een betere luchtkwaliteit in de toekomst.

Privacy

De kentekencamera’s registreren alleen kentekens. Personen zijn niet herkenbaar. De camera’s en de systemen voldoen aan alle (privacy)eisen van Europa, Nederland en Amsterdam.

Proeven

Ook doen we 2 proeven met kentekencamera’s. Een proef van 1 jaar voor de handhaving van de regel ‘snorfiets naar de rijbaan’: 10 kentekencamera’s die langs de A10 staan, worden verplaatst naar plekken waar snorfietsers relatief vaak de regel ‘snorfiets naar de rijbaan’ overtreden. En een proef van 30 maanden om de exacte verkeersbelasting van vrachtwagens te bepalen.

Digitaal

Digitale handhaving krijgt in de stad prioriteit. De handhaving met kentekencamera’s is een efficiënte manier om het verkeer in de stad te onderzoeken en bij te sturen.