AMSTERDAM - De gemeente start deze maand al met het uitkeren van de compensatie voor de stijgende energiekosten aan huishoudens met een laag inkomen. Het Rijk heeft dit in december toegezegd en de gemeente Amsterdam keert nu versneld uit. Zo'n zestigduizend Amsterdamse huishoudens ontvangen op 23 maart een extra energietoeslag van 200 euro. Andere huishoudens die mogelijk ook aanspraak kunnen maken op deze regeling, maar waarvan de gemeente niet alle gegevens heeft, worden benaderd door de gemeente. Amsterdam wacht niet op de formele wetswijziging, want de stijgende energiekosten vormen een acuut probleem voor mensen zonder financiële reserves.

Wethouder Marjolein Moorman (Armoede): "Energiearmoede is een groeiend probleem en door de oorlog in Oekraïne zullen de energieprijzen verder stijgen. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor Amsterdammers met een smalle beurs, en daarom moet er zo snel mogelijk aanvullende landelijke compensatie komen."

Actief op zoek naar huishoudens
Naast de zestigduizend huishoudens die de energietoeslag zullen ontvangen, zijn er zo'n 22 duizend huishoudens die ook aanspraak kunnen maken op deze regeling. De gemeente gaat deze groep om hun bankrekeningnummer vragen, zodat de compensatie ook aan hen uitgekeerd kan worden. Ook gaat de gemeente op zoek naar minima die nu nog niet in beeld bij de gemeente zijn, maar mogelijk ook in aanmerking komen voor compensatie van energiekosten.