AMSTERDAM - U heeft het misschien al gezien: het Monument op de Dam staat tijdelijk achter enorme bouwhekken vanwege een opknapbeurt. We maken van de nood een deugd. Tot eind december kunt u op grote panelen aan de hekken een tentoonstelling bekijken over de geschiedenis van deze bijzondere plek.

De 60 meter lange expositie op de hekken vertelt in chronologische volgorde over de rijke geschiedenis van dit oudste hart van de stad. De plek is enorm veranderd in de loop der eeuwen. Van een dam in een rivier tot Damslapers tot grote demonstraties. Het is een plek van handel, bestuur, strijd, moord, herdenking, feest en demonstraties. De foto’s en afbeeldingen komen van het Amsterdam Museum en het Stadsarchief.

Een dam in de rivier

Te zien is hoe De Dam het begin vormde van Amsterdam: rond 1250 werd een dam in de rivier de Amstel gebouwd. Weet u dat de Dam, of de ‘Dampoel’ zoals de Amsterdammers gekscherend zeiden, pas in 1925 is gedempt?


Een paleis en warenhuizen

Dan gaat de expositie verder over de bouw van het Paleis op de Dam (vroeger het stadhuis), de vismarkt, de komst van grote warenhuizen, de treurige beschietingen op 7 mei 1945, de komst van het Nationaal Monument en demonstraties. Zoals de antiracisme-demonstratie Black Lives Matter en het klimaatprotest.

Meer gevoel bij deze plek

Bezoekers kijken terug in de tijd vanaf de plek waar ze op dat moment staan. Zij krijgen zo meer gevoel bij deze bijzondere plek.

De opvallende blauwe voorwand gaat over Vrijheid. Met gigantische duiven, quotes en gedichten. Zoals de uitspraak van Liza van der Most, voetballer van Ajax: “Vrijheid is het kunnen ontdekken en erkennen van je talenten. Even alles om je heen vergeten én jezelf aan de wereld te durven laten zien.”

Expositie in het najaar

In het najaar komt er ook een expositie in de openbare ruimte van de nieuwe fietsenstalling op het Stationsplein. Ook gemaakt door Amsterdam Museum en het Stadsarchief.

Zie ook

Nationaal Monument op de Dam krijgt opknapbeurt