AMSTERDAM - Bezoekers van een aantal drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam zijn vanaf maandag 31 augustus niet langer verplicht een mondkapje te dragen. Het experiment stopt volgens planning op die datum. Afhankelijk van het besmettingsniveau in de stad en op basis van de uitkomsten van de evaluatie van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving wordt besloten of de mondkapjesplicht in bepaalde gebieden opnieuw wordt ingevoerd of niet.

De resultaten van de evaluatie, de actuele drukte en het aantal coronabesmettingen in de stad bepalen vervolgens of de Veiligheidsregio opnieuw zal overgaan tot het invoeren van de mondkapjesplicht in bepaalde gebieden. Daarbij wordt gekeken naar de huidige locaties en eventuele nieuwe plekken.

Door het minder warme weer en het einde van het toeristisch hoogseizoen is het op de drukste plekken nu waarschijnlijk makkelijker om 1,5 meter afstand te houden. De gemeente blijft dit in de gaten houden en neemt indien nodig informatiegestuurde en risicogerichte maatregelen.

De Veiligheidsregio rekent op ondernemers, op maatschappelijke en culturele instellingen en winkelend publiek om er zo goed mogelijk voor te zorgen dat iedereen te allen tijde de 1,5 meter houdt en kan houden. De Veiligheidsregio draagt bij met crowdmanagement-maatregelen, zoals looprichtingen, een richtingsverkeer op drukke plekken, cirkels in de parken en de wachtkruisjes bij de ponten. Alleen samen kunnen we de verspreiding van het coronavirus tegengaan.

De Veiligheidsregio heeft de bezwaren van sommige ondernemers gehoord. Ook horen we van sommige Amsterdammers en bezoekers dat ze zorgen hebben over hun gezondheid op drukke plekken. Deze signalen nemen we mee in de besluitvorming na de evaluatie van het experiment.

Het experiment met de mondkapjesplicht op de vijf drukke plekken is gestart op 5 augustus.

Voor meer informatie en de locaties waar het experiment loopt: https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/mondkapje-verplicht/