AMSTERDAM - Vandaag, dinsdag 2 juli, is Erwin Olaf op zijn zestigste verjaardag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De fotograaf krijgt deze onderscheiding vanwege zijn toonaangevende foto’s en zijn inzet voor de LHBTIQ+-gemeenschap. In het Rijksmuseum kreeg hij de versierselen opgespeld door burgemeester Halsema tijdens de opening van zijn tentoonstelling in dit museum.

In zijn bijna veertigjarige carrière is Erwin Olaf uitgegroeid tot een wereldberoemd fotograaf. Met zijn uitgesproken, persoonlijke en spraakmakende stijl én onderwerpskeuze heeft hij de Nederlandse fotografie bekend gemaakt bij een breed publiek.

Erwin Olaf komt op voor de belangen van de LHBTIQ+-gemeenschap en bestrijdt discriminatie vanwege seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Dat doet hij in zijn werk als fotograaf en belangeloos voor organisaties zoals Human Rights Watch.

Orde van de Nederlandse Leeuw
De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste civiele (ridder)orden in Nederland en is bedoeld voor buitengewone bekwaamheid in wetenschap en kunsten. Iemand komt in aanmerking voor een onderscheiding in deze orde wanneer bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard worden verricht voor de samenleving.