AMSTERDAM - Op zondag 22 juli is professor dr. Frits van Griensven benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De heer Van Griensven wordt internationaal gezien als zeer gezaghebbend onderzoeker op het gebied van hiv/aids. De onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Halsema tijdens een welkomstreceptie in het Rijksmuseum aan de vooravond van de opening van het Wereld Aidscongres.

Van Griensven heeft baanbrekende onderzoeken verricht waardoor de hiv-epidemie zichtbaar is gemaakt, zowel in Nederland als internationaal. Dankzij zijn inzet zijn preventie- en bewustwordingsprogramma’s ontwikkeld en is het bewustzijn over de hiv-epidemie in Nederland en in Azië vergroot. De heer Van Griensven was en is een voorloper op vele gebieden, waaronder ook in onderzoek naar de inzet van biomedische middelen bij preventie van hiv. Hij zet zijn kennis breed in voor de hiv bestrijding in landen met een laag en middel inkomen en altijd met oog voor inclusiviteit van kwetsbare groepen.

In de jaren 80 en 90 werkte de heer Van Griensven als onderdeel van het onderzoeksteam van de GGD Amsterdam om een eerste reactie te ontwikkelen op de aids-epidemie in Nederland. De beroemde Amsterdamse cohort studie is nog steeds een internationaal voorbeeld en heeft geleid tot vele inzichten en een doorbraak in hiv-onderzoek en hiv-behandeling.

In San Francisco en Sydney had de hiv-epidemie in de jaren 90 ook hard toegeslagen onder de homogemeenschap en andere groepen. Van Griesven heeft een internationaal onderzoek opgezet door de gegevens van deze steden samen met Amsterdam te bekijken. Ook heeft hij, in samenwerking met het Thaise Rode Kruis, een studie opgezet en daarmee de verbogen hiv epidemie bloot gelegd. De omvang van deze epidemie dwong de overheid om in actie komen en mee te werken aan oplossingen. En met succes. Van Griensvens hulp en inzichten hebben bijgedragen tot de opening van twee klinieken.

De inzet van Van Griensven wordt door collega’s gemarkeerd als een grote meerwaarde voor de samenleving, in het bijzonder van de LGTBI en transgender gemeenschap wereldwijd.